Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iOS, Windows Phone ή Android; (Μέρος Πρώτο)

iOS, Windows Phone ή Android; (Μέρος Πρώτο)
ired.gr

iOS, Windows Phone ή Android; Η μάχη των mobile λειτουργικών συστημάτων!

Εισαγωγή

Όταν θα έρθει η ώρα να αγοράσουμε νέο smartphone, εκτός από την επιλογή της συσκευής, έμμεσα (ή κάποιες φορές άμεσα) επιλέγουμε και λειτουργικό σύστημα. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα μοντέλο κυκλοφορεί με δύο διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Όταν βέβαια αυτό συμβαίνει, η επιλογή είναι μεταξύ Windows Phone ή Android.

Σχετικά με το OS της BlackBerry, επέλεξα να μην συμπεριληφθεί στο άρθρο λόγω της έντονα φθίνουσας πορείας του. Σαφέστατα, κατά την γνώμη μου, υπερτερεί του OS της Microsoft, αλλά δεν θα μπορούσα να συστήσω ένα λειτουργικό το οποίο (κακώς) "πεθαίνει".

Ας δούμε λοιπόν τα θετικά χαρακτηριστικά των τριών μονομάχων!

Android

ired tech news ios windows android 01

Είναι ο βασιλιάς των λειτουργικών συστημάτων για φορητές συσκευές. Το 80% των συσκευών που πωλούνται παγκοσμίως "τρέχουν" Android και υπάρχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι γι' αυτό:

  • Πληθώρα διαθέσιμων συσκευών. Εκατοντάδες συσκευές από κάθε κατηγορία τιμής για κάθε γούστο και πορτοφόλι.
  • Πληθώρα διαθέσιμων εφαρμογών στο Play Store. Και είναι λογικό. Με τόσες εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές να πωλούνται κάθε χρόνο, μια τεράστια αγορά λογισμικού είναι διαθέσιμη για τους developers.
  • Παραμετροποίηση του συστήματος. Αν το να "πειράζετε" το κινητό σας είναι για εσάς "must", τότε το Android είναι μονόδρομος. Μπορεί το iOS να έχει το jailbreak, το Android όμως προσφέρει πολλές περισσότερες εναλλακτικές και επιλογές παραμετροποίησης.

Windows Phone

ired tech news ios windows android 02

Το λειτουργικό σύστημα της Microsoft δεν είχε την πορεία που αρκετοί περιμέναμε. Ενώ η εταιρία από το Redmond έχει δώσει πολύ έμφαση στο promotion των Windows Phone, τελικά δεν κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της σημαντικά. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως Μεσογειακές, όπου το ποσοστό της Microsoft είναι διψήφιο και σε μερικές περιπτώσεις αποτελεί την δεύτερη επιλογή των αγοραστών, μετά το Android. Ας δούμε τα κυριότερα προτερήματα της επιλογής αυτής:

  • Άψογη συμπεριφορά του OS. Ακόμα και στις πολύ φθηνές συσκευές, η Microsoft έχει καταφέρει το λογισμικό της να μην "λαγκάρει", κάτι που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του Android ακόμα και στην high end κατηγορία.
  • Προοπτική. Τι εννοώ; Με την επερχόμενη ενοποίηση των συστημάτων της εταιρείας, δηλαδή με τα Windows 10, οι χρήστες θεωρητικά θα έχουν ένα, κοινό περιβάλλον εργασίας σε όλες τις συσκευές τους. Στην ουσία η Microsoft επενδύει στην αναγνωρισιμότητα των Windows. Όλοι μας λίγο ή πολύ τα έχουμε χρησιμοποιήσει και κάποιες από τις εφαρμογές της desktop έκδοσης είναι απλά αξεπέραστες.

iOS

ired tech news ios windows android 03

Με το iOS άλλαξε ο ορισμός της έννοιας smartphone. Με την αρχική ονομασία iPhoneOS, το 2007 εισήγαγε στις μάζες ένα χρηστικό και όμορφο περιβάλλον όπου οι χρήστες μπορούσαν να εκτελούν τις περισσότερες από τις καθημερινές εργασίες τους για πρώτη φορά, εν κινήσει. Ακόμα και σήμερα, θεωρείται δικαίως το σημείο αναφοράς. Ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα που συνεχίζει να διατηρεί σχεδόν οκτώ χρόνια μετά:

  • Μεγάλη ευκολία στον χειρισμό και μικροί χρόνοι εκμάθησης. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Όλοι, μα όλοι, μπορούν να δουλέψουν πολύ άνετα στο iOS, ακόμα και οι πολύ μεγαλύτεροι.
  • Πανέμορφο. Τόσο απλά.
  • Υποστήριξη. Αν και πλέον και η Microsoft υπόσχεται υποστήριξη 36 μηνών για τις συσκευές της, με το iOS είναι απλά κάτι το δεδομένο.
  • Ποσότητα, αλλά κυρίως ποιότητα εφαρμογών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εκδόσεις των εφαρμογών για iOS είναι πολύ καλύτερες και λειτουργικά αλλά και οπτικά από αυτές του ανταγωνισμού.

Συμπεράσματα - Επίλογος

Με βάση τα πλεονεκτήματα ανά OS που περιγράψαμε πιο πριν και ανάλογα την οικονομική άνεση του υποψήφιου αγοραστή, οι προτάσεις μας έχουν ως εξής:

• Windows Phone: Αποτελούν την καλύτερη επιλογή για όσους σκοπεύουν να διαθέσουν έως 150€-200€ για απόκτηση συσκευής. Είναι και ο μόνος σίγουρος δρόμος για να αποφύγετε το lag σε αυτά τα χρήματα.

• Android: Προτείνουμε το Android σε όσους σκοπεύουν να ξοδέψουν λίγα παραπάνω χρήματα αλλά και σε όσους θεωρούν απαραίτητη την πληθώρα επιλογών σε συσκευές. Σίγουρα στο Android δεν θα τους λείψουν.

• iOS: Αποτελεί την καλύτερη επιλογή για αυτούς που μπορούν να διαθέσουν αρκετά χρήματα και να αποκτήσουν τις ποιοτικότερες συσκευές και κυρίως το καλύτερο "δέσιμο" μεταξύ software και hardware. Επίσης, δείχνουν να το προτιμούν όσοι χρειάζονται ένα OS εύκολο στη χρήση ή με πολύ μικρούς χρόνους εκμάθησης.

Μία και "σωστή" απάντηση δεν υπάρχει. Ανεξαρτήτως των προσωπικών μας επιλογών, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Πριν προβούμε σε κάποια αγορά, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε αρκετές παραμέτρους προκειμένου να κάνουμε την βέλτιστη επιλογή. Περιμένουμε και τη δική σας γνώμη στα σχόλια!

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στα λειτουργικά συστήματα για φορητές συσκευές εστιάζει στα πλεονεκτήματά τους. Στο επόμενο μέρος, θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε τα αδύναμα σημεία τους και να σας προϊδεάσουμε για πιθανά προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσετε.

από Kostthem

Δείτε την συνέχεια στο δεύτερος μέρος:

Διαβάστε το Β' Μέρος

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status