Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Gartner Report Q4’2014: Πρώτος κατασκευαστής σε πωλήσεις η Apple

Gartner Report Q4’2014: Πρώτος κατασκευαστής σε πωλήσεις η Apple
ired.gr

Η Apple ξεπέρασε την Samsung στις συνολικές πωλήσεις έξυπνων τηλεφώνων για πρώτη φορά από το 2011

Εισαγωγή

Πριν λίγες ημέρες σας είχαμε ενημερώσει για το report της IDC  και την διαφαινόμενη "κατάκτηση" της πρώτης θέσης στην αγορά των smartphones από την Apple για το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Η Gartner έδωσε στην κυκλοφορία το δικό της report, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει πανηγυρικά την κατάληψη της πρώτης θέσης από την Apple.

Η έρευνα

Η έρευνα της IDC χωρίζεται σε δύο μέρη. Τις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου του 2014 και τις συνολικές πωλήσεις του έτους σε σύγκριση με τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, ένα χρόνο πριν.

Εορταστικό Τρίμηνο 2014 (Q4/14)

H Apple για πρώτη φορά από το 2011 ανακτά την πρώτη θέση στις πωλήσεις smartphone σε παγκόσμιο επίπεδο. Διέθεσε πάνω από 74 εκατομμύρια συσκευές και κατέκτησε μερίδιο αγοράς της τάξεως του 20,4% ενώ η Samsung διέθεσε 73 εκατομμύρια συσκευές (μερίδιο αγοράς 19,9%) ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013 είχε πωλήσεις 83 εκατομμύρια τεμαχίων.

Η διαφορά δεν είναι μεγάλη και σίγουρα αυτή η τάση δεν θα συνεχιστεί. Πρέπει να αναλογιστούμε πως το 100% των πωλήσεων της Apple αφορούν την premium κατηγορία ενώ η Samsung διαθέτει στην αγορά δεκάδες συσκευές, οι περισσότερες από αυτές στο 1/3 της τιμής ενός iPhone.

Η Roberta Cozza, διευθύντρια ερευνών της Gartner δήλωσε σχετικά:

"Με την Apple να κυριαρχεί στην premium κατηγορία και τους κατασκευαστές από την Κίνα να προσφέρουν όλο και ποιοτικότερες συσκευές σε χαμηλότερες τιμές, η Samsung θα μπορούσε να ορθοποδήσει μόνο μέσα από την δημιουργία ενός μοναδικού οικοσυστήματος το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την πιστότητα των πελατών της, αλλά και θα την διαφοροποιούσε στην premium κατηγορία"

ired tech news gartner report q4 01

Πωλήσεις smartphone κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και μερίδια αγοράς σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2013

2014

Τα πράγματα για τις συνολικές πωλήσεις του έτους είναι διαφορετικά. Η Samsung, κατάφερε να αυξήσει οριακά τις πωλήσεις της το 2014 διαθέτοντας πάνω από 307 εκατομμύρια συσκευές. Η Apple που βρίσκεται στην δεύτερη θέση κατάφερε να διαθέσει 191 εκατομμύρια συσκευές από 150 εκατομμύρια το 2013.

ired tech news gartner report q4 02

Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη άνοδος στις πωλήσεις για την Lenovo (αν και αθροίζονται και οι πωλήσεις της Motorola), την Huawei και την LG.

Συμπεράσματα - Επίλογος

Δεν είναι τυχαία η "στροφή" της Samsung σε κατασκευή ποιοτικότερων συσκευών όπως στα Galaxy S6 & S6 Edge. Οι πελάτες που πληρώνουν για premium συσκευή θέλουν και premium ποιότητα κατασκευής.

Σημασία δεν έχει τόσο η αντιγραφή του iPhone 6 και του Apple Pay από την Samsung αλλά το αποτέλεσμα της κίνησης αυτής του Κορεάτη γίγαντα. Μένει να δούμε αν θα πείσει το αγοραστικό κοινό με τις νέες προτάσεις της.

ired tech news gartner report q4 03

Οι διαδικασία αρχικοποίησης του δακτυλικού αποτυπώματος από την Apple (αριστερά) και την Samsung (δεξιά)

Από την άλλη πλευρά ελπίζουμε η Apple να έχει μάθει από τα λάθη της και πλέον να φροντίζει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των χρηστών της (όπως η μεγαλύτερη οθόνη) πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Δεν θα αργήσει η μέρα που οι κατασκευαστές από την Κίνα θα επιχειρήσουν να εδραιωθούν στην premium κατηγορία με πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

από Kostthem

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status