iPhone iTunes Error 4014/4013

iPhone iTunes Error 4014/4013
ired.gr

Ένα ακόμη σφάλμα που μπορεί να εμφανιστεί και πώς να το επιδιορθώσετε

Οι χρήστες ενός iPhone είναι πιθανό κάποιες φορές να συναντήσουν ένα παράξενο σφάλμα - το 4014/4013 - που μπορεί να τους εμποδίσει να αναβαθμίσουν τη συσκευή τους στην πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού iOS μέσω του iTunes. Καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι κάθε αναβάθμιση μέσω του iTunes έχει πιθανότητες να μας εμφανίσει διάφορα λάθη (κάποια τα καλύψαμε σε προηγούμενα άρθρα), και ένα από αυτά είναι το 4014/4013 με το οποίο και θα ασχοληθούμε σ' αυτό το άρθρο μας.

Εν συντομία, το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα υλικού (hardware) όμως, όπως όλα τα προβλήματα με ηλεκτρονικές-ψηφιακές συσκευές - δε λύνεται απλά αλλά μπορεί να προκαλέσει αρκετό πονοκέφαλο μέχρι να βρούμε την άκρη. Υπάρχει ένας αριθμός πιθανών επιλύσεων στο πρόβλημα που λειτουργεί στον καθένα διαφορετικά ανάλογα με τη συσκευή, το λειτουργικό κλπ.

Αυτό που θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε, είναι να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά ώστε να μην παλεύετε με τυχαίες προσπάθειες αλλά να προχωρήσετε μεθοδικά μέχρι να βρεθεί η άκρη του νήματος. Κατ' αυτό τον τρόπο, όλα τα προβλήματα λύνονται συνήθως.

Επίλυση του προβλήματος

Όπως πάντα βεβαιωθείτε για τα παρακάτω:

  • Ότι έχετε την πιο πρόσφατη του iTunes.
  • Ότι το iPhone έχει αρκετό χώρο ελεύθερο για να αναβαθμιστεί στη νέα έκδοση του iOS
  • Ότι είστε συνδεδεμένοι με τροφοδοσία ή με υπολογιστή (καλό είναι να μην στηρίζεστε στην μπαταρία για τέτοιες διαδικασίες ακόμη κι αν είναι γεμάτη).

Το Error 4014/4013, συνήθως, δηλώνει κάποιο πρόβλημα υλικού, όπως ένα προβληματικό καλώδιο ή μια προβληματική θύρα USB και άλλα παρόμοια. Το περίεργο είναι ότι, ενώ το iTunes βλέπει και αναγνωρίζει το iPhone, κάπου στη διαδικασία δεν επικοινωνούν σωστά μεταξύ τους γιατί πιθανότατα το καλώδιο βρίσκεται σε οριακή κατάσταση (γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγετε τα πολύ λεπτά και φθηνά καλώδια -ειδικά τα lightning, γιατί δεν αφήνουν να περάσει αρκετό ρεύμα).

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να φταίει η θύρα USB η οποία επίσης να μην επικοινωνεί καλά λόγω γήρανσης του υλικού και μπορεί να παρουσιάζει δυσλειτουργία και να εμποδίζει τη σωστή επικοινωνία.

Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το καλώδιο σύνδεσης με ένα που γνωρίζουμε ότι είναι καλής ποιότητας και το εμπιστευόμαστε και, αν αυτό δε λειτουργήσει, να αλλάξουμε θύρα USB και αν αυτό επίσης δε λειτουργήσει, να αφαιρέσουμε όλα τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα στις υπόλοιπες θύρες USB του υπολογιστή μας και να αφήσουμε μόνο αυτό που συνδέει το iPhone. Μετά να δοκιμάσουμε τις θύρες USB μία προς μία.

Σημείωση: Οι θύρες USB τροφοδοτούνται ανά ζεύγη συνήθως (1 /3, 2 /4 ή 1 /2, 3 /4) οπότε το ρεύμα που δίνει ο υπολογιστής μοιράζεται. Αν λοιπόν μια συσκευή θέλει αρκετό ρεύμα και κάποια USB είναι "γερασμένη" λόγω του διαμοιρασμού που γίνεται, είναι πολύ πιθανό να μη μπορεί να τροφοδοτήσει σωστά, ως εκ τούτου, καλό είναι να τις ελευθερώσουμε όλες και να δοκιμάσουμε μία προς μία για να είμαστε σίγουροι.

Σε πολλές περιπτώσεις αυτό από μόνο του έχει λύσει το πρόβλημα σε πολλούς. Σαν ακραίο μέτρο, δοκιμάστε, αν μπορείτε, σε κάποιον άλλο υπολογιστή για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον υπολογιστή που έχετε συνδέσει το iPhone σας.

Μια τελευταία συμβουλή. Καθαρίστε το χώρο της συσκευής σβήνοντας ό,τι δε σας είναι πραγματικά απαραίτητο. Μερικές φορές αυτό έχει βοηθήσει από μόνο του.