Χρειάζεται ένας υπολογιστής Mac, προστασία;

Χρειάζεται ένας υπολογιστής Mac, προστασία;
ired.gr

Γνωρίζουμε καλά πως τα Malware, είναι ένας πραγματικός και υπαρκτός κίνδυνος και για υπολογιστές Mac. Μήπως έχει έρθει η ώρα να εγκαταστήσουμε λογισμικό anti-virus; Η ερώτηση αυτή γίνεται από τους αναγνώστες μας όλο και συχνότερα. Όσο η δημοτικότητα των Mac υπολογιστών συνεχίζει να αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό, οι ιστορίες περί την ασφάλεια, γεμίζουν πρωτοσέλιδα ιστοσελίδων.

Είτε είναι πραγματικά είτε φανταστικά, μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά; Οι υπολογιστές Mac δεν υπόκειται στο ίδιο είδος κακόβουλου λογισμικού με τα Windows, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αδιαφορούμε. Έχουμε αναφέρει ξανά πως οι υπολογιστές Mac μπορούν να προσβληθούν από λογισμικό Malware ή adware, ακριβώς όπως τα PC με λογισμικό Windows.

Ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται, όταν οι χρήστες κατεβάζουν αδιακρίτως λογισμικό από οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Το BitDefender είναι ένα, από μία σειρά εμπορικά πακέτα λογισμικού anti-virus, το οποίο λειτουργεί σε περιβάλλον OS X, ανιχνεύει και εξαλείφει κακόβουλο λογισμικό, μόλις το συναντήσει. Επίσης άλλα τέτοιου είδους πακέτα, είναι το Intego Mac Internet Security και το Kaspersky Internet Security για Mac. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως μπορείτε να λάβετε προστασία και χωρίς να ξοδέψετε δραχμή.. εεε συγγνώμη ευρώ. Η δωρεάν εφαρμογή ClamXav (με ενθάρρυνση donate, αν την βρείτε χρήσιμη), μπορεί να εξαλείψει το κακόβουλο λογισμικό adware στο υπολογιστή σας, Mac. Για virus adware, πολύ καλό επίσης είναι το AdwareMedic.

ired mac need mac antivirus 01

Όπως και το ClamXav, είναι δωρεάν και ο δημιουργός, σας ενθαρρύνει να κάνετε donate εάν το βρείτε χρήσιμο. Είναι σημαντικό να πάρετε όλες τις κατάλληλες προφυλάξεις, προκειμένου να διατηρήσετε το Mac σας μακριά από adware ή malware λογισμικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αξιόπιστες πηγές για downloading λογισμικό στον υπολογιστή σας, όπως το Mac App Store.

Επίσης έχετε τη δυνατότητα, να επιλέξετε όλες τις ρυθμίσεις ασφαλείας (Gatekeeper), ώστε να κατεβάζετε λογισμικό το οποίο υπογράφει η Apple. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα, μία κακόβουλη εφαρμογή, να προκαλέσει προβλήματα ασφαλείας στον υπολογιστή σας Mac.

Eίναι αναγκαίο ένα anti-malware λογισμικό;

Η απάντηση στην ερώτηση είναι, "εξαρτάται" από το πως θα το χρησιμοποιήσετε. Εάν βασίζεστε στην ασφάλεια - όπως οι περισσότεροι - του Mac App Store και του Gatekeeper μία επιπλέον εφαρμογή ασφαλείας, δεν είναι απαραίτητη.

Αν όμως κάνετε συχνά λήψεις από το διαδίκτυο, αδιαφορώντας για την προέλευση των εφαρμογών ή ένα παρατηρήσετε πως ο περιηγητής σας συμπεριφέρεται παράξενα, όπως για παράδειγμα να ανοίγουν παράξενες ιστοσελίδες αυθαίρετα, το λογισμικό ασφαλείας θα επαναφέρει την ησυχία και την ηρεμία σε εσάς και στον υπολoγιστή σας Mac.

Για αρχή μπορείτε να "επενδύσετε" στις δωρεάν προτάσεις (με donate) (ClamXav και AdwareMedic), λογισμικά τα οποία δεν χρειάζεται να τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο, αλλά παροδικά να ελέγχετε τον υπολογιστή σας. Προσωπικά ήμουν αρνητικά κάθετος στην ιδέα ενός anti-virus σε έναν υπολογιστή Mac, ήρθε όμως η ώρα για να αναθεωρήσω.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: