Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίλυση προβλημάτων σύνδεσης ή δυσλειτουργίας Bluetooth περιφερειακών σε iOS συσκευές

Επίλυση προβλημάτων σύνδεσης ή δυσλειτουργίας Bluetooth περιφερειακών σε iOS συσκευές
ired.gr

Το πρωτόκολλο σύνδεσης Bluetooth δεν είναι κάτι καινούριο. Ήδη βρίσκεται αισίως στην τέταρτη έκδοσή του και περιλαμβάνει πια ένα μεγάλο αριθμό περιφερειακών που κάνουν τη συνεργασία μεταξύ των συσκευών και τη ζωή μας πιο εύκολη. Είτε πρόκειται για εργασία, είτε πρόκειται για διασκέδαση, όλο και κάποια συσκευή Bluetooth θα υπάρχει που θα μας γλιτώσει από καλώδια και θα μας δώσει τη δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης με ευκολία.

Δείτε ακόμη: Ασύρματα ακουστικά Bluetooth

Παρόλο που γενικά η ζευγοποίηση είναι πια μια απρόσκοπτη διαδικασία και επιτυγχάνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο, υπάρχουν μερικές φορές προβλήματα σύνδεσης, αναγνώρισης ή δυσλειτουργίας τα οποία έρχονται να χαλάσουν όλο αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον. Αλλά πάλι, όταν μιλάμε για ηλεκτρονικές συσκευές, αυτό είναι κάτι αναμενόμενο και μετά από τόσα χρόνια δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει.

ired iphone bluetooth problems 01

Έτσι λοιπόν, και με τις αγαπημένες μας iOS συσκευές, μπορεί να συμβεί μερικές φορές να δούμε μια συσκευή που έχει αναγνωριστεί, ξαφνικά να αποσυνδέεται ή να μην αναγνωρίζεται καθόλου, ή να συνδέεται όποτε θέλει αυτή (π.χ Κυριακές και αργίες). Τι κάνουμε σ' αυτή την περίπτωση; Ανατινάζουμε τη συσκευή; Πετάμε το περιφερειακό στην εθνική και ευχόμαστε να το πατήσει κανένα φορτηγό;

Πριν πάρουμε τέτοια δραστικά μέτρα, καλό θα είναι να δοκιμάσουμε τους παρακάτω τρόπους επαναφοράς προκειμένου να αποφύγουμε να φτάσουμε στα άκρα. Άλλωστε, χρειαζόμαστε και την ψυχική μας ηρεμία, και τη συσκευή μας. Πάμε λοιπόν.

1. Ελέγξτε τα πάντα από την αρχή

Μερικές Bluetooth συσκευές έχουν πρόβλημα με τις αποστάσεις. Ναι είναι γνωστό ότι το Bluetooth λειτουργεί σε τουλάχιστον 10 μέτρα απόσταση, αλλά αυτό πολλές φορές δεν ισχύει για κάποιες συσκευές που έχουν αδύναμους δέκτες. Οπότε, όσο κι αν φαίνεται κουτό και αυτονόητο, ελέγξτε πρώτα αν το περιφερειακό συνδέεται ενώ το έχετε δίπλα ακριβώς στη συσκευή σας.

Όσο κι αν σας φανεί απίστευτο, μου έτυχαν ακουστικά που έκαναν διακοπές όταν έβαζα το τηλέφωνό μου στην πίσω τσέπη του παντελονιού μου! Όταν το είχα στη μπροστινή τσέπη του σακακιού μου, όλα ήταν καλά. (και σίγουρα είμαι λιγότερο από 10 μέτρα ύψος).

Αφού λοιπόν τα βάλετε δίπλα δίπλα, πηγαίνετε στις ρυθμίσεις της συσκευής σας, επιλέξτε το Bluetooth και βεβαιωθείτε ότι το όνομα του περιφερειακού βρίσκεται στη λίστα.

Αν ναι, και δείχνει ότι δεν είναι συνδεδεμένο, πατήστε στο όνομά του και περιμένετε μέχρι η συσκευή σας να το βρει και να συνδεθεί μαζί του. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να ανοιγοκλείσουμε το Bluetooth της συσκευής και να αναβοσβήσουμε το περιφερειακό πριν επιτευχθεί η πολυπόθητη σύνδεση.

Αν μετά από αυτό συνδεθείτε, καλώς. Αν όχι τότε ...

2. Επαναρρύθμιση της σύνδεσης

Αν όχι, πάμε ένα βήμα παραπέρα και ξανακάνουμε τη σύνδεση από την αρχή. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να φύγει το περιφερειακό από τη λίστα Bluetooth. Για να το πετύχουμε, πάμε στις ρυθμίσεις της συσκευής, επιλέγουμε το Bluetooth και από τη λίστα επιλέγουμε το προβληματικό περιφερειακό και πατάμε το μικρό (i) που βρίσκεται στο άκρο δεξιά του ονόματός του. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε "Αγνόηση αυτής της συσκευής" (Forget this device) και το περιφερειακό διαγράφεται.

ired iphone bluetooth problems 02

ired iphone bluetooth problems 03

Μετά επιχειρούμε τη ζευγοποίηση εκ νέου του περιφερειακού με τη συσκευή μας με το γνωστό τρόπο. Πηγαίνουμε στο Bluetooth μέσω των ρυθμίσεων, επιβεβαιώνουμε ότι το περιφερειακό είναι ανοιχτό και κοντά στη συσκευή και περιμένουμε να αναγνωριστεί και να εμφανιστεί το όνομά του στη λίστα.

Μόλις εμφανιστεί πατάμε στο όνομά του και ακολουθούμε τις οδηγίες που θα εμφανιστούν στην οθόνη. Άλλες συσκευές ζευγοποιούνται αυτόματα, ενώ άλλες θέλουν τη συμπλήρωση ενός κωδικού που θα βρούμε στις οδηγίες του περιφερειακού.

Αν με αυτό τον τρόπο λύθηκε το πρόβλημα, καλώς. Αν όχι, τότε...

3. Επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου

Το Bluetooth είναι ένα είδος δικτύου. Και οι ρυθμίσεις του ελέγχονται από τις ρυθμίσεις δικτύου της συσκευής μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί λόγω του ότι έχουμε ίσως πολλές συσκευές συνδεδεμένες, ή έχουμε ορίσει πολλά δίκτυα για τη συσκευή μας, οι ρυθμίσεις αυτές να έχουν "κολλήσει" και να δίνουν εσφαλμένα δεδομένα στη συσκευή μας που να εμποδίζουν την αναγνώριση και σύνδεση περιφερειακών.

ired iphone bluetooth problems 04

ired iphone bluetooth problems 05

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κάνουμε μια επαναφορά των ρυθμίσεων δικτύου της συσκευής μας προκειμένου να διαγραφούν όλες οι ρυθμίσεις δικτύου και να τις ορίσουμε από την αρχή. Κατ' αυτό τον τρόπο θα διαγραφούν και οι ρυθμίσεις δικτύου Bluetooth (όχι οι συσκευές) και θα επανέλθουν στην εργοστασιακή ρύθμισή τους. Εννοείται ότι θα πρέπει να ορίσουμε από την αρχή τις ρυθμίσεις του ή των Wi-fi δικτύων μας.

Για να το επιτύχουμε αυτό, πάμε στις ρυθμίσεις και ακολουθούμε τη διαδρομή Γενικά > Επαναφορά > Ρυθμίσεις δικτύου. Μόλις το επιλέξουμε και συμπληρώσουμε τον κωδικό της συσκευής μας, απαντάμε θετικά στην ερώτηση που εμφανίζεται και περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η επαναφορά. Κατόπιν θα πρέπει να ορίσουμε πάλι τις ρυθμίσεις των Wi-fi δικτύων μας μέσω της διαδρομής Γενικά > Wi-fi. Το δίκτυο Bluetooth θα έχει επανέλθει αυτόματα.

Πηγαίνουμε πάλι στο προβληματικό περιφερειακό και επαναλαμβάνουμε τα βήματα 1 ή και 2 αν χρειαστεί για να το ζευγοποιήσουμε εκ νέου.

Αν με αυτό τον τρόπο λύθηκε το πρόβλημα, καλώς. Αν όχι, τότε...

4. Επαναφορά της συσκευής

Οκ. Τώρα αρχίζουμε να μπαίνουμε στα βαθιά. Αν οι τρεις προηγούμενες μέθοδοι δεν έκαναν δουλειά, τότε θα πρέπει να ρίξουμε πυρηνικά μάλλον. Η επόμενη λύση είναι να κάνουμε επαναφορά στη συσκευή μας. Σε προηγούμενο άρθρο μας καλύψαμε αυτό το θέμα διεξοδικά οπότε δε θα επεκταθούμε εδώ.

ired iphone bluetooth problems 06

Απλά να ξέρετε ότι πρέπει πρώτα να κάνετε backup (εφεδρικό αντίγραφο στη συσκευή σας), για να μπορείτε να επαναφέρετε τα προγράμματά σας μετά την επαναφορά χωρίς να τα εγκαθιστάτε από την αρχή.

Πριν κάνετε το backup, θα πρέπει να κάνετε επαναφορά των ρυθμίσεων του δικτύου (βήμα 3) και να διαγράψετε ΟΛΑ τα περιφερειακά Bluetooth που είναι εγκατεστημένα στη συσκευή σας για να μην περάσουν οι ρυθμίσεις τους μέσα στο εφεδρικό αντίγραφο. Θα τα ορίσετε πάλι όλα από την αρχή μετά την επαναφορά τις συσκευής σας.

Αν αυτή η μέθοδος λειτούργησε και λύθηκε το πρόβλημά σας, καλώς. Αν όχι...

5. Ολική Επαναφορά (Total Recall)

Όχι δε μιλάμε για την ταινία με το Σβαρτζενέγκερ ούτε για το remake με το Μπραντ Πιτ. Μιλάμε για την ύστατη λύση. Μάλιστα, για να είμαστε ειλικρινείς έτσι κατάφερα εγώ να επιλύσω ένα πρόβλημα με ένα περιφερειακό που, ενώ λειτουργούσε στην αρχή, μετά αρνιόταν πεισματικά να συνεργαστεί. Για την ακρίβεια έδειχνε συνδεδεμένο, αλλά αρνιόταν να συνεργαστεί ό,τι κι αν έκανα.

Εδώ λοιπόν, δεν κάνουμε απλώς διαγραφή των δεδομένων και επαναφορά σε εργοστασιακή κατάσταση, αλλά επιπλέον εγκαθιστούμε τα πάντα από την αρχή. Κι' αυτό γιατί υπάρχει περίπτωση κάποια εφαρμογή που έχει πρόβλημα να δημιουργεί το conflict και να μην μπορούμε να βρούμε την άκρη οπότε το εφεδρικό αντίγραφο της συσκευής είναι άχρηστο γιατί επαναφέρει και το πρόβλημα μαζί με τα προγράμματα.

ired iphone bluetooth problems 07

Εδώ μάλιστα υπάρχει κάτι ακόμη. Μπορεί να επανεγκαταστήσετε όλα τα προγράμματα που είχατε πριν (από το iTunes Store), να κάνετε όλες τις παλιές σας ρυθμίσεις σε δίκτυα κλπ εκ νέου και να δείτε ότι τώρα λειτουργούν όλα σωστά και καλύτερα από πριν. Άρα δεν έφταιγε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Απλώς έπρεπε να γίνει μια εκ νέου "καθαρή" εγκατάσταση σε όλα.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές και σε μεγάλους υπολογιστές και, πιστέψτε με, αν και είναι κουραστικό, βαρετό και χρονοβόρο, είναι μερικές φορές η μοναδική λύση.

Τώρα αν και μετά από όλα αυτά το περιφερειακό αρνείται να λειτουργήσει - ενώ άλλα λειτουργούν και άρα δεν έχετε πρόβλημα με το Bluetooth της συσκευής σας - τι να σας πω, ίσως πρέπει πια να σκεφτείτε εκείνο το φορτηγό στην εθνική οδό, που λέγαμε πριν.

 από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status