Γιατί ονομάζουμε SPAM το junk-mail;

Γιατί ονομάζουμε SPAM το junk-mail;
ired.gr
Για όλα φταίνε μια κονσέρβα χοιρινού, οι MONTY PYTHON και το USENET

Spam, spam, spam. Είναι αδύνατον να το αποφύγουμε.

Ο μέσος όρος του όγκου Spam που στάλθηκε τον προηγούμενο μήνα ήταν 250 δισεκατομμύρια μηνύματα τη μέρα σύμφωνα με τη SenderBase spam overview της Cis-co. Αυτό σημαίνει πώς το 85% των email που στέλνονται είναι spam.

ired tech news why call it spam 01

Από πού όμως προήλθε ο όρος άραγε; Και πώς εξαπλώθηκε έτσι ώστε να χρησιμοποιείται πια ευρέως;

Σαν όρος που αφορά το junk-mail, το spam εισήλθε στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης το 1998 και σύντομα έγινε κυρίαρχος ορισμός του. Ο ορισμός λέει: "Αδιάφορα ή άχρηστα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω Διαδικτύου, συνήθως σε τεράστιους αριθμούς χρηστών ταυτόχρονα, για διαφημιστικούς σκοπούς, προσπάθειες εξαπάτησης ή μετάδοση κακόβουλων προγραμμάτων".

Πώς φτάσαμε όμως εκεί; Όλα ξεκίνησαν, όσο κι αν φαίνεται περίεργο από μια ... κονσέρβα χοιρινής ωμοπλάτης με καρυκεύματα.

Πόσο μπορείς να φας;

Η Hormel Foods δημιούργησε το Spam luncheon meat (γνωστό ως κορν-μπιφ) το 1937. Σύμφωνα με την επίσημη ιστορία, το όνομα Spam ήταν πνευματικό τέκνο Ken Daigneau (Κεν Νταινιώ) αδελφού του προέδρου της Hormel Foods, ο οποίος μάλιστα κέρδισε και 100$ στο διαγωνισμό ονοματοδοσίας του προϊόντος. Είναι απλά το ακρωνύμιο των λέξεων "spiced ham" ή "shoulders of pork and ham."

Μέχρι το 1970 η Hormel Foods είχε πουλήσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια κονσέρβες Spam και έδωσε την έμπνευση στο γνωστό σατυρικό θίασο των Monty Python να φτιάξουν ένα σκετς όπου μέσα σε ένα cafe όλος ο κατάλογος αποτελείται από προϊόντα που περιέχουν τη λέξη Spam, όπου η λέξη επαναλαμβάνεται όλο και περισσότερο από τους θαμώνες μέχρι που καταλήγει σε ένα χωρικό που τραγουδιέται από μια ομάδα Βίκινγκς ενώ η σερβιτόρα ουρλιάζει απελπισμένα "Σκάστε όλοι". Το παρακάτω βίντεο δυστυχώς είναι μόνο για αγγλομαθείς.