Windows - Οδηγίες για την αποφυγή εισβολής ιών

Windows - Οδηγίες για την αποφυγή εισβολής ιών
ired.gr

Εισαγωγή

Η ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα "στοιχήματα" της (ψηφιακής) εποχής μας. Σε κάποιο βαθμό, οι περισσότεροι έχουμε ενημερωθεί για τα συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται αλλά και για τις πιθανές λύσεις που προσφέρονται.

Προσπαθήσαμε να συνοψίσουμε τις σημαντικότερες και πιο ουσιαστικές ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε προκειμένου να παραμείνει ο υπολογιστής σας "καθαρός", γρήγορος και αποδοτικός.

Ενέργειες:

  • Μην ανοίγετε ποτέ συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία από πηγές που δεν εμπιστεύεστε. Αν ένα e-mail σας φαίνεται ύποπτο, είναι καλύτερα να αποφύγετε την ανάγνωσή του.
  • Χρησιμοποιήστε τα USB sticks με προσοχή. Μπορεί τα αρχεία που μεταφέρετε να μην είναι κακόβουλα αλλά υπάρχει πιθανότητα το USB drive να περιέχει ιούς.
  • Αποφύγετε τα αναδυόμενα παράθυρα. Τα περισσότερα κακόβουλα pop-ups έχουν παρόμοια εμφάνιση με τα παράθυρα των Windows ή άλλων έμπιστων εφαρμογών. Είναι εύκολο να μπερδευτείτε. Μπορείτε εύκολα να μπλοκάρετε τα pop-ups στις επιλογές / ρυθμίσεις του περιηγητή σας.
  • Εγκαταστήστε ένα έμπιστο anti-virus. Φροντίστε να κάνετε πάντα τις ανανεώσεις (updates) του, για να έχετε πάντα την μέγιστη προστασία. Υπάρχουν στην αγορά πολλές σοβαρές και ταυτόχρονα δωρεάν λύσεις.
  • Κάντε χρήση ενός προγράμματος anti-spyware. Το anti-virus ίσως δεν καταφέρει να εντοπίσει όλες τις κακόβουλες επιθέσεις. Προγράμματα όπως τα Ad Aware SE, Windows Defender και Malwarebytes είναι αποτελεσματικά. Σιγουρευτείτε και πάλι πως τα προγράμματα είναι ενημερωμένα και εκτελείτε συχνά σάρωση (scan) του συστήματός σας.
  • Ενεργοποιήστε το Windows Firewall. Για να το κάνετε αυτό ανοίξτε το Windows Security Center. Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε ένα άλλο έμπιστο Firewall για να προστατέψετε το σύστημά σας.
  • Προσέχετε τα αρχεία με διπλές επεκτάσεις όπως .txt.exe ή .gif.exe κ.ά. Τα Windows Συνήθως κρύβουν τις γνωστές επεκτάσεις. Ένα πρόγραμμα όπως το Firefox.exe, συνήθως εμφανίζεται απλά ως Firefox. Έτσι εσείς μπορεί να έχετε κατεβάσει ένα αρχείο που εμφανίζεται ως test.txt, δηλαδή ως αρχείο κειμένου, αλλά στην πραγματικότητα να πρόκειται για κακόβουλο πρόγραμμα, με πραγματική ονομασία test.txt.exe.

Χρήσιμο tip: Στον πίνακα ελέγχου βρείτε τις Επιλογές φακέλων. Στο πεδίο Προβολή βρείτε την επιλογή Απόκρυψη επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων και σιγουρευτείτε ότι δεν είναι επιλεγμένη. Κατ' αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να δείτε τον πραγματικό τύπο του κάθε αρχείου που κατεβάσατε ή λάβατε.

ired-windows-away-from-viruses-guide-fb

Επίλογος

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να προσέξετε τι κατεβάζετε και ποια επισυναπτόμενα αρχεία ανοίγετε. Ενεργοποιήστε το Firewall, εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα antivirus και ένα πρόγραμμα anti-spyware. Επίσης, φροντίστε να είναι πάντα ενημερωμένα.

Έτσι θα μπορέσετε να απολαύσετε την περιήγησή σας στο διαδίκτυο μειώνοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα μόλυνσης του υπολογιστή σας.