Review: Sony Cybershot QX-100

Review: Sony Cybershot QX-100
ired.gr

Μετατρέψτε το smartphone σας σε DSLR

Για όλους τους εραστές της φωτογραφίας που όμως δε θέλουν να κουβαλάνε συνεχώς μια βαριά και ογκώδη DSLR φωτογραφική μηχανή προκειμένου να τραβάνε φωτογραφίες όπου βρίσκονται, η Sony προνόησε και δημιούργησε δύο μικρά αριστουργήματα, τις Cybershot QX-10 και Cybershot QX-100.

Πρόκειται για δύο ασύρματους φωτογραφικούς φακούς (Wi-fi) που μπορούμε να συνδέσουμε στο smartphone μας και, μέσω της αντίστοιχης δωρεάν εφαρμογής, να τραβήξουμε φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης που κανένας φακός κάμερας smartphone δε μπορεί να τραβήξει.

Θα αναφερθούμε περισσότερο στο μεγάλο μοντέλο, το Cybershot QX-100, γιατί αυτό είναι που πραγματικά ξεχωρίζει λόγω της χρήσης του φακού Carl Zeiss Vario-Sonnar T που περιλαμβάνει. Πρόκειται για έναν φακό που συναντάται στην ακριβή κατηγορία φακών μόνο και χρησιμοποιείται αποκλειστικά από επαγγελματίες του χώρου ή μανιώδης χομπίστες. Το διάφραγμα του φακού είναι 1.8(W)-4.9(T) και η μέγιστη μεγέθυνση που φτάνει είναι 10Χ. Η εστίασή του είναι από 10.4-37.1 mm.

ired-iphone-Sony-cyberashot-qx-100-01

Ο αισθητήρας είναι τύπου 20.9 Megapixel CMOS μεγέθους 13.2x8.8 mm “Exmor R” 3:2 (τεράστιος για τα δεδομένα που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να δέχεται άπλετο φως). Ο συνδυασμός του φακού με τον αισθητήρα επιτρέπει τη λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών και βίντεο, ακόμη και σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού χωρίς θόρυβο.

Ο φακός στηρίζεται πάνω στο κινητό μας με ένα σύστημα “αρπάγης” με ελατήρια που του επιτρέπουν να προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε μέγεθος smartphone (ακόμη και σε iPhone 6+). Αν δεν θέλουμε να τον έχουμε πάνω στο κινητό μας, μπορούμε να τον κρατάμε στο χέρι μας και να τον στρέφουμε όπου θέλουμε, ή μπορούμε να τον στηρίξουμε πάνω σε τρίποδο με την ειδική βίδα που περιλαμβάνει και να τραβάμε απομακρυσμένα. Έχει επαναφορτιζόμενη μπαταρία που φορτίζεται από USB θύρα και δέχεται κάρτα micro-sd μέχρι 32GB.

ired-iphone-Sony-cyberashot-qx-100-02

Έχει τα απολύτως απαραίτητα πλήκτρα στο σώμα του (on/off, zoom, λήψη φωτό), αλλά ο πραγματικός χειρισμός του γίνεται από το δωρεάν πρόγραμμα Sony Play Memories Mobile το οποίο μας παρέχει όλα τα απαραίτητα χειριστήρια για να τραβήξουμε φωτογραφίες και βίντεο.