Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί φρενάρει διεθνώς το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα tablets;

Γιατί φρενάρει διεθνώς το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα tablets;
ired.gr

Πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση του πρωτοπόρου iPad από την Apple, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους πολλούς «επώνυμους» και «ανώνυμους» κατασκευαστές tablet, όταν στις αρχές του χρόνου είδαν τα οικονομικά στοιχεία να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο στις διεθνείς πωλήσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

ired-tech-news-world-sales-of-tablets-01

Παρά το γεγονός ότι το 2014 έκλεισε με θετικό ισοζύγιο, για πρώτη χρονιά στο τελευταίο τρίμηνο, στο οποίο μάλιστα υπολογίζονται και οι χριστουγεννιάτικες αγορές, καταγράφηκε κάμψη στο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Οι εκτιμήσεις για την πτώση της διεθνούς αγοράς κυμαίνονται μεταξύ του μετριοπαθούς υπολογισμού του 3,2% (IDC) και μιας μείωσης της τάξης του 12%, (Canalys). Σύμφωνα με την IDC, οι πωλήσεις tablets μειώθηκαν, διεθνώς, το 4ο τρίμηνο του 2014 σε 76,1 εκατ. Η Canalys από την πλευρά της μετρά τις πωλήσεις tablets στο ίδιο διάστημα σε 67 εκατ. τεμάχια.Πάντως το 2014 έκλεισε με πωλήσεις αυξημένες κατά 4,4%, στα 229,6 εκατ. τεμάχια.

Η Apple διατήρησε το τελευταίο τρίμηνο το προβάδισμά της έναντι της δεύτερης στην κατάταξη Samsung, με τη Lenovo στην τρίτη θέση, την ASUS στην τέταρτη και την Amazon να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα.
Πάντως, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC, οι κατασκευαστές, που βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις της διεθνούς κατάταξης, με εξαίρεση τη Levovo, κατέγραψαν μείωση των πωλήσεων τους.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διεθνής τάση των καταναλωτών να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στους «μικρούς» της αγοράς, τα προϊόντα των οποίων είναι και σαφώς φθηνότερα των «μεγάλων». Σχεδόν ένα στα δύο tablets που αγοράστηκε το 2014 έχει κατασκευαστεί από τέτοιες εταιρείες. Το φαινόμενο αποτυπώνεται με αριθμούς στην άνοδο 36,2%, που κατέγραψαν οι «μικροί» με το μερίδιο τους να πλησιάζει το ήμισυ της αγοράς, αγγίζοντας σε 46,2%.


ired-tech-news-world-sales-of-tablets-02


Επιμερίζοντας την συνολική μείωση ανά κατασκευαστή βλέπουμε:

  • την Apple να έχει πουλήσει 17,8% λιγότερα iPad (21,4 εκατ. συσκευές) από το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και να κατέχει μερίδιο αγορά 28,1% στο διάστημα αυτό.

  • η δεύτερη στην κατάταξη Samsung ακολουθεί από απόσταση με πωλήσεις 11 εκατ. συσκευών, μειωμένες κατά 18,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, και με μερίδιο αγοράς 14,5%.

  • σε επίσης μεγάλη απόσταση, η Levono, η οποία διέθεσε στη διεθνή αγορά 3,7 εκατ. tablets, αριθμός αυξημένος κατά 9,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2013, αποσπώντας μερίδιο αγοράς 4,8%.

  • η Asus να εμφανίζει πωλήσεις 3 εκατ. συσκευών, μειωμένες κατά 24,9% και μερίδιο αγοράς 4%

  • η Amazon παρουσιάζει μεγάλη μείωση 69,9% των πωλήσεων, που διαμορφώθηκαν σε 1,7 εκατ. tablets, με μερίδιο 2,3%.

Γιατί αγοράζουμε λιγότερα tablets?

Η εύκολη απάντηση δίνεται με μια λέξη – προϊόν: phablet. Η κυκλοφορία τους κλόνισε την αγορά των tablets, αλλά ωστόσο δεν είναι η μοναδική απειλή που αντιμετωπίζει το iPad και τα άλλα tablets.

ired-tech-news-world-sales-of-tablets-03

Επίσης, στην Ελλάδα της κρίσης που μήνα με τον μήνα βαθαίνει, η απάντηση είναι προφανής: η γενικότερη μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, αν και τα ηλεκτρονικά ήδη και ιδιαίτερα PC, laptops, smartphones και tablets εξακολουθούν και στηρίζουν το ελληνικό λιανεμπόριο.

Τι συμβαίνει όμως γενικότερα στη διεθνή αγορά και καταγράφεται για πρώτη φορά αναστροφή στις τάσεις;
Μετά την επί μία πενταετία έκρηξη αγοραστικού ενδιαφέροντος στην αγορά των tabletς διατυπώνονται πλέον διάφοροι προβληματικοί των χρηστών, οι οποίοι συνοψίζονται στους παρακάτω άξονες.


• Κρίση ταυτότητας

Τι παραπάνω μπορείς να κάνεις με ένα tablet? Πλέον ο χρήστης έχει διαπιστώσει ότι όλες οι λειτουργικότητες είναι διαθέσιμες από ένα ελαφρύ laptop ή ένα τελευταίας γενιάς smartphone.

ired-tech-news-world-sales-of-tablets-04

• Phablets

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη σύγκριση iPad – iPhone , τα phablets κερδίζουν στα «σημεία» τα tablets, ανατρέποντας όλα τα αρχικά πλεονεκτήματα των δεύτερων. Το 2014 περισσότερα από το 80% των νέων smartphones είχαν οθόνη μεγαλύτερη των 4.5 ιντσών, υψηλής ταχύτητας πολυπύρηνους επεξεργαστές και ήταν πολύ περισσότερο λειτουργικά και εύχρηστα και λιγότερο ογκώδη από ένα 7ίντσο tablet.


• Το τέλος μιας τρελής κούρσας αγορών

Υπό την οικονομική πίεση της διεθνούς κρίσης ή και χωρίς αυτή, οι καταναλωτές βάζουν προτεραιότητες. Προέχει η αντικατάσταση – αναβάθμιση ενός κινητού από αυτή ενός tablet και μάλιστα όταν το παλιό μοντέλο κάνει μια χαρά την δουλειά του.
Επίσης τα smartphones πέφτουν συχνότερα θύματα ατυχημάτων, φθείρονται από την καθημερινή συνεχή χρήση και οι μπαταρίες τους συμπληρώνουν γρήγορα τον κύκλο ζωής τους, με αποτέλεσμα να αντικαθίστανται αναγκαστικά.

Αντίθετα τα tablet, προφυλάσσονται με θήκες, και συνήθως βρίσκονται είτε μέσα σε ένα χαρτοφύλακα ή τσάντα ή «παρκαρισμένα» στο γραφείο του ιδιοκτήτη τους.
Μελέτες δείχνουν ότι ο κύκλος αντικατάστασης ενός tablet πολλές φορές ξεπερνά τα τέσσερα χρόνια ενώ σε όλο σχεδόν τον κόσμο ετησίως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιδοτούν την ανανέωση – αναβάθμιση των smartphones.

ired-tech-news-world-sales-of-tablets-05

• Περιορισμένη γκάμα προσαρμοσμένων εφαρμογών

Οι δημιουργοί apps στράφηκαν στην μαζικές πωλήσεις που τους υπόσχεται η αγορά των smartphones, με αποτέλεσμα να μην προσαρμόζουν καν τις περισσότερες εφαρμογές τους για τις 8ίντσες ή 10 ίντσες οθόνες των tablets, όπου απλά τα apps τρέχουν με μια συνήθως πρόχειρη προσαρμογή διαστάσεων του περιβάλλοντος. Τα νεότερα μοντέλα με τις HD οθόνες μάλιστα, αποκαλύπτουν ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός».

ired-tech-news-world-sales-of-tablets-06

• Απουσία πληκτρολογίου και πολλαπλών εισόδων

Συγκρινόμενα με τα ελαφρά πλέον laptops ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των tablets είναι η έλλειψη φυσικού πληκτρολογίου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί το άβολο για πολλούς, πληκτρολόγιο της οθόνης αφής ή να αγοραστεί ένα εξωτερικό keyboard. Επίσης οι ταχύτητες του επεξεργαστή παραμένουν χαμηλές για εργασία σε σύγκριση με φορητούς υπολογιστές. Ακόμη απουσιάζουν βασικές θύρες όπως USB ή VGA, θύρες μνήμης, DVD / Blu-Ray drive


• Εργονομική δυσκολία

Γίνεται αισθητή όταν κανείς χρησιμοποιεί το tablet για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με κινδύνους από κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης στα χέρια, τους καρπούς, την πλάτη και το λαιμό να ελλοχεύουν για τον χρήστη.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status