Υπολογίστε την ηλικία της μπαταρίας του iPhone

Υπολογίστε την ηλικία της μπαταρίας του iPhone
ired.gr

Kατά την έναρξη της κυκλοφορίας του iPhone το 2007, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, το οποίο έκανε τους χρήστες να απορήσουν, ήταν η μη αφαιρούμενη μπαταρία του.

Η Apple καθησύχασε εκείνη την εποχή τους πελάτες της, αναφέροντας πως η μπαταρία είναι ικανή να κάνει 400 κύκλους φόρτισης, πριν χάσει το 20% της χωρητικότητά της.

Πολλά μέσα ενημέρωσης, θεώρησαν πως οι μπαταρίες στις συσκευές iPhone, μπορούν να φορτιστούν έως 400 φορές και στη συνέχεια να χρήζουν αντικατάστασης.

Μάλιστα κάποιοι βιάστηκαν να προσδώσουν και συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, αναφέροντας πως η μπαταρία του iPhone πεθαίνει σε δύο χρόνια, από την ημέρα ενεργοποίησης του.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Ο Greg Joswiak αντιπρόεδρος marketing της Apple δήλωσε: "Sadly, there are some inaccurate reports out there". Συγκεκριμένα διευκρίνισε πως αυτό που έχει ειπωθεί από την εταιρεία, είναι πως με το πέρας 400 κύκλων φόρτισης ενός iPhone, η μπαταρία του θα απολέσει το 20% της χωρητικότητά της. Άρα, μετά από 400 κύκλους φόρτισης, η μπαταρία ενός iPhone, εξακολουθεί να διατηρεί το 80% της χωρητικότητάς της.

ired-iphone-battery-4

Κύκλοι φόρτισης

Τι εννοούμε όμως με τον όρο κύκλος φόρτισης; Εάν για παράδειγμα η μπαταρία της συσκευής σας αποφορτιστεί κατά 70% και στη συνέχεια φορτιστεί στο 100%, η φόρτιση αυτή δεν αποτελεί έναν πλήρη κύκλο φόρτισης.

Ένας πλήρης κύκλος φόρτισης ορίζεται ως, η χρήση και η πλήρης επαναφόρτιση του 100% της χωρητικότητας μιας μπαταρίας, χωρίς απαραίτητα αυτή να είναι σε μία και μοναδική φόρτιση. Για παράδειγμα μπορείτε να καταναλώσετε την μισή ενέργεια του iPhone σας και στη συνέχεια να το φορτίσετε πλήρως. Το ίδιο ενδεχομένως να κάνετε και την επόμενη ημέρα.

Το σύνολο της φόρτισης υπολογίζεται ως ένας κύκλος φόρτισης κι όχι δύο.
Εάν η μπαταρία του ιPhone, iPad ή iPod Touch σας, έχει πολλούς κύκλους φόρτισης, είναι σημάδι μη υγιούς μπαταρίας και θα πρέπει να την αντικαταστήσετε. Εάν επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Apple (https://www.apple.com/batteries/maximizing-performance/), θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη μπαταρία της συσκευής σας.

Έχουμε συναντήσει διάφορα tweaks στο Cydia, τα οποία προσφέρουν την δυνατότητα υπολογισμού των κύκλων φόρτισης μιας συσκευής. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που επιθυμούμε να μάθουμε τους κύκλους φόρτισης, ενώ παράλληλα θέλουμε να διατηρήσουμε σε εργοστασιακή κατάσταση τη συσκευή μας; Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τη μέθοδο, κάνοντας χρήση ενός προγράμματος, του iBackupbot, για να μάθετε τους κύκλους φόρτισης της συσκευής σας, μέσω ενός υπολογιστή Mac ή PC.

Ανακαλύψτε του κύκλους φόρτισης της συσκευής σας.

1 Κάνετε λήψη της εφαρμογής iBackupbot, μέσω των συνδέσμων που επισυνάπτουμε για Windows και για υπολογιστές Mac.

2 Με την ολοκλήρωση της λήψης και της εγκατάστασης της εφαρμογής, στην ουσία έχετε τελειώσει.

ired-iphone-battery-02

3 Συνδέστε στον υπολογιστή Mac ή PC τη συσκευή σας iPhone, iPad ή iPod touch.

4  Ανοίξτε την εφαρμογή iBackupbot, κι επιλέξτε τη συσκευή σας από την αριστερή στήλη (sidebar) για να εμφανιστούν οι πληροφορίες της.

ired-iphone-battery-03

5 Επιλέγοντας "More Information", θα αναδυθεί ένα νέο παράθυρο, το οποίο θα αναφέρει μεταξύ άλλων, τους κύκλους φόρτισης της μπαταρίας σας, όπως μπορείτε να διακρίνετε και στην παρακάτω εικόνα.

ired-iphone-battery-03

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα μέθοδο ελέγχου, εάν θέλετε να προβείτε σε αγορά μεταχειρισμένης συσκευής iPhone, iPad ή iPod touch και θέλετε να γνωρίζετε την ενεργειακή κατάσταση, της συσκευή σας.

Σε περίπτωση που θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες επί της διαδικασίας πληροφόρησης των κύκλων φόρτισης της συσκευής σας, μπορείτε να μας το γνωστοποιήσετε στα σχόλια.