Στο μέσο της παγκόσμιας κατάταξης στις ταχύτητες του Internet η Ελλάδα

Στο μέσο της παγκόσμιας κατάταξης στις ταχύτητες του Internet η Ελλάδα
ired.gr

Αν επιχειρήσει κανείς να σχηματοποιήσει τις ταχύτητες διακίνησης της πληροφορίας στο Internet προσομοιάζοντας τες με οδικές αρτηρίες τότε θα πρέπει να φανταστούμε ότι την χώρα μας διατρέχει μια μεγάλη επαρχιακή οδός, που απέχει πολύ από τις παγκόσμιες λεωφόρους.

Τα στοιχεία που κατέγραψε διεθνής έρευνα του Net Index τοποθετούν την Ελλάδα περίπου στο μέσο της παγκόσμιας κατάταξης, στην 92η θέση, μεταξύ 196 χωρών. Η μέση ταχύτητα σύνδεσης στην Ελλάδα είναι 9,64 Mbps, όταν η παγκόσμια μέση ταχύτητα σύνδεσης είναι 22,04 Mbps, η μέση ευρυζωνική ταχύτητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 27,3 Mbps, στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ είναι 27,4 Mbps και στις χώρες του G8 είναι 28,8 Mbps.

ired-internet-speed-02

Στη διεθνή κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Αλβανία, αλλά σε χειρότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα προέρχονται από το πρώην Ανατολικό Μπλοκ. Στην κατάταξη ανάμεσα στους «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία τριάδα αφήνοντας πίσω της μόνο την Ιταλία και την Κύπρο.

Η έκπληξη της διεθνούς κατάταξης αναμφισβήτητα είναι η Ρουμανία, η οποία λαμβάνει το «χάλκινο μετάλλιο», καταδεικνύοντας έτσι, όπως σημειώνεται από διεθνείς οικονομικούς παρατηρητές, ότι το Βουκουρέστι έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην ανάπτυξη μέσω της ψηφιακής οικονομίας.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις στις άλλες πρώτες θέσεις, το ταχύτερο Internet στον κόσμο έχει η Σιγκαπούρη με μέση ταχύτητα 103,99Mbps και ακολουθεί το Χονγκ Κόνγκ με 96,30 Mbps. Στην πρώτη δεκάδα «σερφάρουν» με πολύ υψηλές ταχύτητες η Νότια Κορέα με 76,88 Mbps και η Ιαπωνία με 67,83 Mbps, ενώ η Ευρώπη εκπροσωπείται επίσης από την Σουηδία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία και την Ελβετία. Δανία, Λετονία, Μολδαβία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Εσθονία, Φινλανδία και Νορβηγία ακολουθούν στην εικοσάδα. Ουραγοί, η Μπουρκίνα Φάσο με μόλις 1,22 Mbps και το Μπενίν με 1,05 Mbps.

Εστιάζοντας στην ελληνική πραγματικότητα στην κατάταξη των γρήγορων πόλεων, με «1000» τρέχει η Γλυφάδα και συγκεκριμένα με 17,24 Mbps και ακολουθεί η Βούλα με 17,04 Mbps. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τρεις πόλεις στην Βόρεια Ελλάδα, οι Σέρρες στην τρίτη θέση με 13,87 Mbps, η Αλεξανδρούπολη στην τέταρτη με 13,5 Mbps και η Κομοτηνή στην Πέμπτη με 11,46 Mbps.

Η Αθήνα βρίσκεται στη 16η θέση με μέση ταχύτητα 9,89 Mbps, ακολουθούμενη από τη Θεσσαλονίκη στη 17η θέση, με 9,87 Mbps. Χαμηλές ταχύτητες έχουν τα Ιωάννινα με 8,08 Mbps, η Καλαμάτα με 8,10 Mbps και η Ναύπακτος με 8,36 Mbps.

ired-internet-speed-03

Η ανάγνωση της κατάταξης τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκαλεί έκπληξη καθώς σκιαγραφεί μια παράδοξη εικόνα, που κλονίζει και σε ορισμένες περιπτώσεις ανατρέπει το στερεότυπο μοντέλο της αναπτυγμένης χώρας στην εποχή της πληροφορίας.

Ωστόσο η έκπληξη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη μπροστά στην ακτινογραφία των αμερικανικών Πολιτειών και πόλεων. Στη διεθνή κατάταξη οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 26η θέση, μετά την Βουλγαρία (!).
Η Πολιτεία της California, κοιτίδα της Silicon Valley, βρίσκεται στην 24η θέση κατάταξης των Αμερικανικών Πολιτειών, με μέση ταχύτητα Internet 21.1 Mbps, τη στιγμή που άλλες Πολιτείες χωρίς τεχνολογική παράδοση προηγούνται κατά πολύ, όπως η Washington με 26.4 Mbps και το New Jersey με 30 Mbps.

Ακόμη όμως και η περιοχή της Silicon Valley είναι υποβαθμισμένη στην κατάταξη των πόλεων της California. Το Menlo Park βρίσκεται στην 80η θέση με 26.07 Mbps, το Palo Alto στην 138η με 23.3 Mbps, το Los Altos στην 260η με 20.08 Mbps και η έδρα της Apple το Cupertino στην 196η με 21.72 Mbps. Το San Jose που βρίσκεται κοντά στην έδρα της Intel κατάσσεται 173ο με 22.23 Mbps. Μοναδική εξαίρεση στη Silicon Valley το Mountain View, έδρα της Google που βρίσκεται στην 7η θέση των πόλεων της California με ταχύτητα 38.8 Mbps, επίδοση που οφείλεται όμως στο γεγονός ότι η Google Fiber είναι ο κορυφαίος ISP με μέση ταχύτητα 140.97 Mbps.

Η μελέτη της διεθνούς κατάταξης καταγράφει τις αναδυόμενες νέες οικονομίες της ψηφιακής εποχής αλλά και την επανάπαυση στην οποία βρίσκονται πολλοί παραδοσιακά ισχυροί του πλανήτη. Όσον αφορά στις υποανάπτυκτες χώρες και τις ταραγμένες από συρράξεις περιοχές του πλανήτη, εκεί το ρολόι του Internet φαίνεται να έχει σταματήσει στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και στην προοπτική ανάπτυξης τους θα χρειαστεί να αναληφθούν δράσεις της διεθνούς κοινότητας και προς την κατεύθυνση ενθάρρυνσης ανάπτυξης των ψηφιακών υποδομών.

Δείτε την κατάταξη των Ελληνικών πόλεων στην Συνέχεια:

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »