Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Apple: Οικονομικά αποτελέσματα εορταστικού τριμήνου ‘14

Apple: Οικονομικά αποτελέσματα εορταστικού τριμήνου ‘14
ired.gr

Τα ξημερώματα της Τετάρτης η Apple ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το εορταστικό τρίμηνο (Οκτ-Δεκ’14).

Αποτελέσματα

Στο καλύτερο οικονομικά τρίμηνο της ιστορίας της, η Apple ανακοίνωσε έσοδα 74,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα κέρδη κυμάνθηκαν και αυτά σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στοιχεία πωλήσεων:

  • 74,5 εκ iPhone (από 51 εκ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους)
  • 5,5 εκ Mac (από 4,8 εκ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους)
  • 21 εκ iPad (από 26 εκ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους)

Ο Tim Cook δήλωσε σχετικά:

“Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας για ένα απίστευτο τρίμηνο, όπου είδαμε την ζήτηση για τα προϊόντα της Apple να εκτινάσσεται σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών. Ο τζίρος μας αυξήθηκε κατά 30% και η αποτελεσματικότητα των ομάδων μας προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα μεγέθη ήταν εκπληκτική”

H Apple ανακοίνωσε επίσης τις προβλέψεις της (guidance) για το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις οποίες θα έχει έσοδα 52-55 δις δολάρια.

Δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία πωλήσεων ανά μοντέλο

Σχολιασμός

Σας είχαμε προϊδεάσει για τις αναμενόμενες πωλήσεις iPhone για τo εορταστικό τρίμηνο. Όλες οι αναφορές μιλούσαν για ρεκόρ πωλήσεων και η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήρθε να τις επιβεβαιώσει. 

Κατά την διάρκεια ολόκληρου του τριμήνου, η Apple πωλούσε 34.000 iPhone ανά ώρα!

Τα iPhone 6 & iPhone 6 Plus τα κατάφεραν. Ένας μεγάλος αριθμός των αγοραστών προήλθε από το Android και η αύξηση του μεγέθους της οθόνης αποδείχθηκε το σημείο κλειδί.

ired tech news Q1 15-01

Σχετικά με το iPad, είναι πλέον σαφές πως ο κόσμος αναβαθμίζει τις συσκευές του πολύ πιο αραιά, συνήθως μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών. Η Apple δείχνει να μην ανησυχεί με την πτώση των πωλήσεων, επικαλούμενη στοιχεία χρήσης που αναφέρουν πως οι χρήστες iPad χρησιμοποιούν έξι φορές περισσότερο τις ταμπλέτες τους σε σύγκριση με τις ταμπλέτες των υπόλοιπων οικοσυστημάτων.

Τα αποτελέσματα που έδωσε στην δημοσιότητα η Apple είναι εντυπωσιακά. Η επιβράβευση του κόσμου σε ποιοτικές και προσεγμένες συσκευές ήταν εμφατική. Παράλληλα όμως η υπερσυγκέντρωση του πλούτου, προβληματίζει έντονα. 

Δεν έχει να κάνει μόνο με την Apple, αλλά και με το σύνολο των οικονομικών κολοσσών. Ο πλούτος συγκεντρώνεται σε “χέρια” λίγων και οι ανισότητες οξύνονται

Θα πρέπει να αναλογιστούμε πως τα κέρδη ενός μόνο τριμήνου για την Apple είναι τέτοια, που θα μπορούσαν να καλύψουν το δημοσιονομικό οικονομικό κενό της Ελλάδας για αρκετά χρόνια

Σίγουρα η κάθε εταιρεία “παλεύει” για τα καλύτερα αποτελέσματα για τους μετόχους της. Σε περιπτώσεις όμως όπως της Apple οι ίδιες οι εταιρείες θα πρέπει να φροντίζουν για την αναδιανομή του πλούτου που συγκεντρώνουν. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με τις συνεχείς εξαγορές υποσχόμενων νεοφυών εταιριών (start ups). Η Apple δείχνει να το “προσπαθεί” και με εξαγορές αλλά και με άλλους τρόπους, όπως η επαναφορά των μετοχών της.

Η Apple πλέον διαθέτει αποθεματικό 178 δις $

Εκπληκτικά αποτελέσματα για την Apple λοιπόν, με ταυτόχρονη αύξηση όμως, των απαιτήσεών μας από την εταιρεία για την σωστή διαχείριση του οικονομικού της momentum προς όφελος όλων μας.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status