Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για να νικήσεις το iPhone πρέπει να ξεπεράσεις την κάμερα του

Για να νικήσεις το iPhone πρέπει να ξεπεράσεις την κάμερα του
ired.gr

Ήμουν στην έκθεση Consumer Electronics Show (CES 2015) και συγκεκριμένα στο περίπτερο της Intel - μας εξιστορεί ο Vlad Savov συντάκτης της ιστοσελίδας TheVerge - και προσπαθούσα να κάνω λήψη μιας φωτογραφίας, με το Android smartphone. Την προσοχή μου τράβηξαν δύο χέρια που κρατούσαν ένα iPhone 6 Plus. 

O κάτοχος της συσκευής, αφού επέλεξε το θέμα του πάτησε αδιάφορα το εικονικό πλήκτρο του κλείστρου και συνέλαβε μία εκπληκτικά καθαρή και ευκρινή εικόνα με μία μόνο προσπάθεια. Μέχρι να στοχεύσω το θέμα μου, να ολοκληρώσω τη διαδικασία για σωστή εστίαση, και να σταθεροποιήσω το χέρι μου για να κάνω τη λήψη, ό άνθρωπος αυτός είχε απομακρυνθεί. Δεν χρειάστηκε τίποτε παραπάνω, για βγει στην επιφάνεια ο φθόνος μου γι' αυτή τη συσκευή. 

Το ενδιαφέρον της έκθεσης αυτής, συγκέντρωσαν τα smart drones και τα μελλοντικά smart homes γι' αυτό και ήταν αξιοσημείωτα ομοιόμορφη. Στα περισσότερα περίπτερα οι συμμετέχοντες, κρατούσαν περισσότερα iPhone, παρά οποιαδήποτε συσκευή Android. 

Από το μεγαλύτερο περίπτερο έως το μικρότερο τα εκθέματα περιφέρονταν γύρω από τις τελευταίες συσκευές της Apple, και η αλληλεπίδραση αυτή των αξεσουάρ με τις iOS συσκευές ήταν εκνευριστικά απλή. Δεν θέλω ένα iPhone -  συνεχίζει να αναφέρει ο συντάκτης - αλλά θέλω την κάμερα του iPhone. 

ired iphone vlad slavov camera iphone-01

Το προβάδισμα της συσκευής iPhone στην κατηγορία των smartphone  δεν εξαρτάται μόνο από ένα χαρακτηριστικό. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συσκευής είναι η απλότητα και η ταχύτητα του interface του, η ποικιλομορφία και η ποιότητα των διαθέσιμων εφαρμογών και φυσικά πρόσφατα έχει διακριθεί, για τις επιδόσεις και την ποιότητα της 8-megapixel κάμεράς του. 

Σήμερα ο συνδυασμός όλων αυτών των πραγμάτων, απλή και γρήγορη λειτουργία, ισχυρή οπτική και επεξεργασία εικόνας, καθώς και η μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που συνθέτουν το οικοσύστημα της Apple, βοηθούν τους χρήστες να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές φωτογραφίες με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία. 

Η αβίαστη λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών με τη χρήση ενός iPhone, φαίνεται να υποτιμάται ως χαρακτηριστικό. Όμως η σημασία του, αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Σκεφτείτε πόσο σημαντική είναι η κάμερα σε κάθε σύγχρονο smartphone. Snapchat, Instagram, το Facebook, WhatsApp και το Twitter είναι οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες επικοινωνίας και είναι όλες με επίκεντρο τη φωτογραφία ή στοχεύουν στη μεγαλύτερη ενσωμάτωση γι' αυτές. 

Για να επεκταθούμε λίγο περισσότερο εφαρμογές όπως Pinterest, Tumblr, Foursquare check-in ή Yelp restaurant reviews,  χρειάζονται μία γρήγορη λήψη φωτογραφίας. Το πρότυπο που θα πρέπει να ακολουθηθεί δεν αφορά τόσο την ποιότητα όσο την ταχύτητα, την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία μια λήψης - στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει η Apple καλύτερα από οποιονδήποτε. 

Όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξης του λειτουργικού Android, παρά τις τεράστιες επενδύσεις σε χρόνο και χρήμα, δεν υπήρξε ποτέ ένα standout Android camera phone. Μερικοί κατασκευαστές έχουν διαθέσει κάμερες ιδανικές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, πολλοί έχουν υψηλότερη ανάλυση κι ένα αριθμό από χαρακτηριστικά για ταχύτερη εστίαση, κανείς όμως δεν έχει συγκεντρώσει όλες αυτές τις δυνατότητες και να τις προσφέρει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο όπως μπορεί και το κάνει ένα iPhone. 

Samsung και LG προσπαθεί να πάει ένα βήμα παρακάτω με "just shoot" εμπειρία χρήσης, αλλά δεν ακολουθεί προς αυτήν την κατεύθυνση το λογισμικό και η ταχύτητα. Η Motorola έχει προσφέρει συσκευές με γρήγορη λήψη αλλά μέτρια ποιότητα ενώ η Sony έχει καταφέρει να συνδυάσει έναν εξαιρετικό αισθητήρα λήψης με μια φρικτή αυτόματη εστίαση. 

ired iphone vlad slavov camera iphone-02

Οι κάμερες PureView της Microsoft μπορούμε να πούμε πως τα πάνε καλύτερα αλλά η εφαρμογή της κάμερας των Windows phones είναι σχετικά αργή. Γι' αυτό και ο πρώην επικεφαλής της σειράς Lumia, Ari Partinen, τώρα ανεβάζει φωτογραφίες με hasttag #iPhone6Plus, αντί # Lumia1520.

Όσο το 2015 διανύεται, πολλοί κατασκευαστές ξαναρχίζουν την προσπάθεια να τα βάλουν με το iPhone και να το εκδιώξουν από την δεσπόζουσα θέση που κατέχει. Θα ήθελα να τους προσφέρω μία συμβουλή: Μην δίνετε βαρύτητα στις λειτουργίες του smartphone, εστιαστείτε στην κάμερα. 

Δεν είναι κάτι άγνωστο, το ίδιο ισχύει τώρα, το ίδιο ίσχυε και πριν τρία χρόνια. Είναι άσχημο ένας ολόκληρος κλάδος της mobile αγοράς, να υστερεί σε ένα τόσο σημαντικό χαρακτηριστικό, που ενάγεται στη σύγχρονη εμπειρία του χρήστη. Η επιδίωξη τεχνασμάτων όπως UltraPixels και αυτόματη εστίαση laser, φθάνουν για να εξηγήσουμε το αίνιγμα, αλλά θα πρέπει οι κατασκευαστές να ρίξουν βαρύτητα στην ουσία. 

Ένα από τα σημαντικά συστατικά της τρέχουσας σειράς iPhone της Apple, κρύβεται πίσω από τη φράση "φακός από κρύσταλλο ζαφείρι" Στη σημερινή αγορά ακόμη και το καλύτερο design και η εντυπωσιακή λεπτότητα, είναι πλέον κοινότυπα. Οι ισχυροί επεξεργαστές και οι μεγαλύτερες μπαταρίες είναι επιθυμητά αλλά όχι αναγκαία χαρακτηριστικά. 

Εάν κάποιος κατασκευαστής θέλει να κερδίσει νέους πελάτες,  (διατηρώντας τους υφιστάμενους), θα πρέπει αυτό που προτείνει να είναι πρώτα μία smart κάμερα και οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια. 

Πως σας φάνηκε η ανάρτηση αυτή; συμφωνείτε μετά γραφόμενα του Vlad Savov; Θα θέλαμε τη δική σας άποψη στα σχόλια. 

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status