Κρυπτογραφήστε τα δεδομένα σας στο Mac, κάνοντας χρήση του FileVault

Κρυπτογραφήστε τα δεδομένα σας στο Mac, κάνοντας χρήση του FileVault
ired.gr

Ο κωδικός πρόσβασης διαχειριστή, σε έναν υπολογιστή Mac, από μόνος του δεν είναι ποτέ αρκετός. Υπάρχουν έμπειροι hacker οι οποίοι μπορούν να τον παρακάμψουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας. Τα περιεχόμενα ενός υπολογιστή Mac θα είναι ευάλωτα σε τρίτους εκτός εάν κρυπτογραφηθούν. 

Ευτυχώς για εμάς η Apple διαθέτει αυτή τη δυνατότητα κάνοντας χρήση της τεχνολογίας κρυπτογράφησης FileVault, η οποία έχει αναπτυχθεί ειδικά για OS X Yosemite. Μπορείτε να κάνετε χρήση του FileVault προκειμένου να προστατέψετε τα αρχεία στο δίσκο σας, από την προβολή ή την αντιγραφή τους. 

Η κρυπτογράφηση του δίσκου FileVault κωδικοποιεί όλες τις πληροφορίες οι οποίες είναι αποθηκευμένες στο δίσκο σας, ώστε να μπορεί κάποιος να τις αναγνώσει χωρίς την εισαγωγή, συνθηματικού εισόδου. Αν αποθηκεύσετε σημαντικές πληροφορίες στον υπολογιστή σας Mac, συνιστάται απαραίτητη η χρήση κρυπτογράφησης του δίσκου FileVault. 

Για παράδειγμα αν έχετε στον φορητό σας υπολογιστή, όλα τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας σας και τον χάσετε, κάποιος επιτήδειος θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά και εν δυνάμει να βλάψει την επιχείρηση σας. Εάν είχατε πραγματοποιήσει log out από το λογαριασμό σας πριν την απώλεια, τότε τα δεδομένα σας είναι κρυπτογραφημένα και οι πληροφορίες σας ασφαλείς. 

ired mac FileVault user guide-01

Η κρυπτογράφηση δίσκου στο OS X, χρησιμοποιεί το προηγμένο πρότυπο κρυπτογράφησης (Advanced Ecryption Standard) με κλειδιά 256 bit (AES-256), το οποίο πρωτόκολλο είναι εγκεκριμένο από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Για να είστε απόλυτα ασφαλής, όταν ενεργοποιείτε το FileVault, ταυτόχρονα ενεργοποιούνται και άλλες δυνατότητες ασφαλείας. 

Για παράδειγμα όταν ενεργοποιείτε το FileVault, χρειάζεστε ένα συνθηματικό για να πραγματοποιήσετε είσοδο στο Mac σας όταν είναι σε sleep mode ή αν διακόψετε την κατάσταση προφύλαξη οθόνης. Μετά την πρώτη εκκίνηση, μόνο οι χρήστες που είναι ενεργοποιημένοι στο FileVault μπορούν να πραγματοποιήσουν είσοδο, ενώ οι υπόλοιποι χρήστες θα μπορούν να εισέλθουν αφού πρώτα εισέλθει ο διαχειριστής. 

Εδώ θα πρέπει να σημειώσετε, πως για κανέναν λόγο δεν πρέπει να ξεχάσετε το συνθηματικό του διαχειριστή. Αν έχετε ενεργοποιήσει την κρυπτογράφηση του δίσκου και στη συνέχεια ξεχάσετε το συνθηματικό εισόδου και το κλειδί ανάκτησης σας, δεν θα έχετε τη δυνατότητα να εισέλθετε στο λογαριασμό σας και όλα τα αρχεία και οι ρυθμίσεις σας , θα χαθούν οριστικά. 

Ας δούμε ποιες είναι οι αναγκαίες συνθήκες, προκειμένου να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία:

Ένας υπολογιστής Mac με λειτουργικό OS X Lion 10.7 ή νεότερη έκδοση

Ένας σκληρός δίσκος με εγκατάσταση σε Partition Recovery (κάνετε έλεγχο προκαλώντας επανεκκίνηση στον υπολογιστή σας, κρατώντας πατημένα τα πλήκτρα cmd+R ). 

Ενεργοποίηση του FileVault

Κάνετε κλικ στο εικονίδιο με το μήλο πάνω αριστερά στην οθόνη.

Επιλέξτε στη συνέχεια Προτιμήσεις συστήματος.

ired mac FileVault user guide-02

Κάνετε κλικ στο εικονίδιο Ασφάλεια και Απόρρητο

ired mac FileVault user guide-03

Στη συνέχεια επιλέξτε την καρτέλα FileVault.

ired mac FileVault user guide-04

Κάνετε κλικ στο εικονίδιο με το λουκέτο στην κάτω αριστερή γωνία.

ired mac FileVault user guide-05

Εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης του υπολογιστή σας και στη συνέχεια κάνετε κλικ στο πλήκτρο “Ξεκλείδωμα".

ired mac FileVault user guide-06

Ενεργοποιήστε τη λειτουργία FileVault

ired mac FileVault user guide-07

Καταγράψτε το κλειδί επαναφοράς και αποθηκεύστε το σε ασφαλή τοποθεσία. Είναι ένα είδος δεύτερης γραμμής άμυνας σε περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης του υπολογιστή σας ή στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τον κωδικό πρόσβασης. στη συνέχεια επιλέξτε Ολοκλήρωση.

Μπορείτε προαιρετικά να αποθηκεύσετε το recovery key στους servers της Apple (iCloud). Εάν προχωρήσετε σε αυτή την επιλογή θα πρέπει να ορίσετε τρεις ερωτήσεις ασφαλείας για επιβεβαίωση και ταυτοποίηση των στοιχείων σας. 

Επιλέξτε επανεκκίνηση ώστε να για να κάνει επανεκκίνηση ο υπολογιστής σας και να ενεργοποιηθεί το FileVault και να αρχίσει η κρυπτογράφηση.  

Μετά την επανεκκίνηση θα κλιθείτε να συνδεθείτε ξανά. Μόλις το πράξετε το FileVault θα ξεκινήσει την κρυπτογράφηση των πληροφοριών σας στο δίσκο σας. Θα χρειαστούν αρκετές ώρες,  χρόνος ο οποίος εξαρτάται από την απόδοση του υπολογιστή σας Mac,  και την ποσότητα των δεδομένων που θα κρυπτογραφηθούν. 

Η λειτουργία FileVault θα κάνει την κρυπτογράφηση στο παρασκήνιο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε πλήρως τον υπολογιστή σας. 

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »