Μπορεί η TSMC να γίνει ο κύριος προμηθευτής των επεξεργαστών A9

Μπορεί η TSMC να γίνει ο κύριος προμηθευτής των επεξεργαστών A9
ired.gr

Σύμφωνα με αναφορά της ιστοσελίδας Taipei Times, η Apple φαίνεται να έχει θέσει προς ανάθεση την κατασκευή του A9 επεξεργαστή, στην εταιρεία TSMC, ορίζοντας τη ως βασικό προμηθευτή, έχοντας ως εφεδρική λύση τη Samsung. 

Να θυμίσουμε πως αρχικά υπήρχε η φήμη πως κύριος προμηθευτής των επεξεργαστών, οι οποίοι θα είναι κατασκευασμένοι με λιθογραφική διαδικασία 14 nm, θα ήταν η Samsung. 

Οι δυνατότητες των δύο εταιρειών στην κατασκευή, είναι παρόμοιες και το στοίχημα είναι ποια από τις δύο εταιρείες είναι ταχύτερη και πιο ικανή για μαζική παραγωγή, 

μας αναφέρει ο διευθυντής του ινστιτούτου Market Intelligence and Consulting, Chris Hung. 

Η Apple εδώ και καιρό φαίνεται να θέλει να απεξαρτηθεί από τη Samsung, ως κύριο προμηθευτή των επεξεργαστών για τις συσκευές της, λόγω του ότι ο κορεάτικος γίγαντας είναι ο βασικός ανταγωνιστής της. O Hung αναφέρει πως μεταξύ των λόγων αντικατάστασης της εταιρείας Samsung από την TSMC, είναι και η ποιότητα των επεξεργαστών που προμηθεύτηκε από αυτή. Οι A8 επεξεργαστές δεν πληρούσαν όλες τις ποιοτικές προϋποθέσεις.

ired tsmc a9 chips-01   

Παρότι φαίνεται πως πλέον η TSMC, κυριαρχεί στο χώρο, η πίεση από τη Κίνα είναι μεγάλη. O Hung, είναι καθησυχαστικός, λέγοντας πως η TSMC, έχει μεγάλο προβάδισμα, έναντι των ανταγωνιστών της. Συγκεκριμένα αναφέρει πως “Αν και το Πεκίνο αναμένεται να στηρίξει την ανάπτυξη της βιομηχανίας ημιαγωγών με 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ταϊβάν θα έχει ακόμη το πάνω χέρι στην παγκόσμια αγορά, τόσο σχεδιαστικά όσο και κατασκευαστικά”.  

Αναφέρει επίσης πως θα χρειαστούν περίπου 3-5 χρόνια ώσπου κινεζικά foundries να αποτελέσουν “απειλή” για την TSMC. Όμως εταιρείες κατασκευαστικές όπως η Mediatek και η UMC, έχουν ήδη αρχίσει τις επενδύσεις σε παρόμοιες τοπικές κινεζικές εγκαταστάσεις. Εάν η Samsung και η Intel επενδύσουν κατά τον ίδιο τρόπο, τότε η TSMC αναμένεται να απειληθεί πραγματικά.  

Τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια η TSMC, θα συνεχίσει να παραμένει πρώτη επιλογή της Apple, αλλά και άλλων κατασκευαστών mobile συσκευών, εκτός κι αν η τεχνική παραγωγής που ακολουθεί την οδηγήσει πίσω από τον ανταγωνισμό. Σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί όμως κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον. 

Πηγή