Οδηγός Garage Band γ΄ Μέρος

Οδηγός Garage Band γ΄ Μέρος
ired.gr

Χρησιμοποιώντας το iPad  σαν Μουσικό Στούντιο

Ένας οδηγός για αρχάριους και για προχωρημένους.

Ερχόμαστε λοιπόν στο τρίτο και τελευταίο τμήμα αυτού του οδηγού όπου και θα σας παρουσιάσουμε τις κυριότερες εφαρμογές που συνεργάζονται με το Garage Band αλλά και μεταξύ τους προκειμένου να κάνουν τη ζωή του κάθε ενδιαφερόμενου μουσικοσυνθέτη πιο εύκολη (μέχρι και …παιχνιδάκι), στη σύνθεση, δημιουργία και εγγραφή μουσικής. Όλοι λοιπόν οι μελλοντικοί Μπετόβεν και Μότσαρτ ακολουθείστε με. Το μέλλον είναι ήδη εδώ!

Audiobus

01-ired-iPad as music studio 3

Το Audiobus θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στο χώρο του λογισμικού για ταμπλέτες και όχι μόνο. Πριν ακόμη η Apple σκεφτεί τη σύνδεση “εφαρμογής εντός της εφαρμογής” που καλύψαμε στο πρώτο άρθρο της σειράς, το Audiobus έκανε αυτή ακριβώς τη δουλειά και συνεχίζει να την κάνει γιατί δεν έχουν όλα τα μουσικά προγράμματα τη δυνατότητα για απευθείας σύνδεση με το Garage Band (ή άλλες εφαρμογές αντίστοιχες).

Το Audiobus δεν είναι μια μουσική εφαρμογή, αλλά μια databus για άλλες audio εφαρμογές. Χωρίζεται σε τρία στάδια:

Την είσοδο σήματος (input),

Το ενδιάμεσο εφέ και

Την έξοδο σήματος (output).

Στην είσοδο ανοίγουμε το πρόγραμμα ή τα προγράμματα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σαν επεξεργαστές σήματος για να παίξουμε. Για παράδειγμα ένα πολυεφέ για κιθάρα, ένα συνθεσάιζερ, ένα πιάνο, ένα ντραμ μασίν, ή ακόμη κι ένα ολόκληρο πολυκάναλο στούντιο. Και μάλιστα μπορούμε να συνδυάσουμε περισσότερα του ενός για συνδυασμό αν θέλουμε!

Στο ενδιάμεσο εφέ εισάγουμε εφαρμογές που θα λειτουργήσουν σαν διαμορφωτές του σήματος εισόδου προκειμένου να αλλάξουμε τη χρειά του. Και πάλι μπορούμε να προσθέσουμε πάνω από μία εφαρμογή.

Τέλος, στην έξοδο, τοποθετούμε το πρόγραμμα που θα κάνει την τελική εγγραφή σε όλα αυτά που τροφοδοτούμε μέσω εισόδου και εφέ. Και πάλι μπορούμε να έχουμε περισσότερα από ένα ανοιχτά.

Όπως καταλαβαίνετε είναι μια εφαρμογή “rooting” της οποίας οι δυνατότητες για πειραματισμούς είναι από μεγάλες ως απεριόριστες. Να τονίσουμε εδώ ότι υπάρχουν εφαρμογές (όπως το Amplitube που θα παρουσιάσουμε παρακάτω) που μπορούν να λειτουργούν και στα τρία στάδια του Audiobus (είσοδο, εφέ, έξοδο). Επειδή με μία μικρή παρουσίαση όπως αυτή είναι αδύνατον να καλύψουμε το θέμα, προσθέσαμε ένα σύντομο επεξηγηματικό βίντεο που δείχνει πιο εύγλωττα τις δυνατότητες του Audiobus

Amplitube

02-ired-iPad as music studio 3-amplitube

Για πολλούς το κορυφαίο πολυεφέ για κιθάρα και μπάσο. Μια εφαρμογή που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε είδος ενισχυτή, καμπίνα ηχείου, πετάλια (μέχρι τέσσερα σε σειρά) και μικρόφωνα που τοποθετούνται μπροστά στην καμπίνα για την προσομοίωση του χώρου της εγγραφής. Περιλαμβάνει μετρονόμο, ντραμ μασίν με πολλά διαφορετικά μοτίβα σε λούπες, κουρδιστήρι υψηλής ακρίβειας, και ένα οχτακάναλο στούντιο για εγγραφές!

03-ired-iPad as music studio 3-amplitube

Έχει έτοιμα presets γνωστών μουσικών (Jimmy Hendrix, Slash), επώνυμους ενισχυτές και πετάλια (Fender, Marshal, Orange), και δυνατότηες για άπειρους συνδυασμούς και αποθήκευση των δικών σας ρυθμίσεων σε ξεχωριστές κατηγορίες. Ο δε ήχος του είναι πραγματικά απίστευτος.  

Ampkit

04-ired-iPad as music studio 3-ampkit

Το Ampkit κονταροχτυπιέται στα σημεία με το Amplitube χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Με ίδιες δυνατότητες στον τομέα των ενισχυτών, πεταλιών, ηχείων, υστερεί λίγο στο θέμα της εγγραφής όμως περιλαμβάνει περισσότερα μικρόφωνα, περισσότερα ταυτόχρονα πετάλια και εδώ έχουμε τη γκάμα των ενισχυτών της Peavey και τον ήχο άλλων γνωστών μουσικών (Pink Floyd)

05-ired-iPad as music studio 3-AmpKit

Και του Ampkit ο ήχος είναι κορυφαίος και η επιλογή ανάμεσα στα δύο είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Είναι καθαρά θέμα γούστου, αν και, με τις τιμές που έχουν (περίπου 15 ευρώ το καθένα) η απόκτηση και των δύο δεν είναι καθόλου ανέφικτη. 

Από τα δύο λοιπόν διαλέξτε και τα δύο ή μάλλον και τα τρία γιατί υπάρχει και το  

StompBox

06-ired-iPad as music studio 3-stombox

Το τρίτο καλύτερο πολυεφέ κιθάρας, μπάσου με τη δική του προσωπικότητα, τους δικούς του ήχους και συνδυασμούς και μια επιπλέον δυνατότητα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα περιλαμβάνει και ενισχυτές-εφέ για ακουστικές κιθάρες! Το πιο θα επιλέξετε, όπως είπαμε και πιο πάνω δεν είναι μεγάλο δίλημμα καθώς κι εδώ η τιμή είναι αντίστοιχη.  

07-ired-iPad as music studio 3-stombox

iGrand Piano, iLectric Piano, Sampletank

08-ired-iPad as music studio 3-piano

Τρεις εφαρμογές από την IK Multimedia για “κημπορντίστες” που δε θ’ αφήσουν κανένα παραπονεμένο.

09-ired-iPad as music studio 3-igrandpiano

Το iGrand Piano περιλαμβάνει μια συλλογή από κλασσικά πιάνα όρθια και με ουρά από γνωστούς κατασκευαστές (Steinway, Yamaha) με διάφορες ρυθμίσεις για διαφορετικό είδος παιξίματος και μουσικής, αλλά και με τη δυνατότητα να επέμβουμε στις ρυθμίσεις εμείς οι ίδιοι και να αλλάξουμε τον ήχο του πιάνου κατά το δοκούν. Εννοείται ότι οι ρυθμίσεις μας σώζονται για περαιτέρω χρήση. Ακόμη έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε ή να κλείσουμε ή να αφήσουμε μισάνοιχτο το καπάκι στα πιάνα με ουρά, αλλά και στα όρθια για να αλλάξουμε τον ήχο τους όπως θα γινόταν και στον  πραγματικό κόσμο!

10-ired-iPad as music studio 3-ilectricpiano

Παρομοίως το iLectric Piano είναι η αντίστοιχη έκδοση για ηλεκτρικά πιάνα, όρθια και με ουρά, με παρόμοιες ρυθμίσεις και δυνατότητες και εξίσου εξαιρετικούς ήχους, η χαρά του πιανίστα.

11-ired-iPad as music studio 3-sampletank

Τέλος το Sampletank είναι ένα εξαιρετικό sampler-synthesizer, με πάρα πολλά όργανα από  κρουστά κάθε κατηγορίας, έγχορδα, πληκτροφόρα, πνευστά, έθνικ, και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας, “ων ουκ έστι αριθμός”. Ακόμη πέραν του ήχου κάθε οργάνου, υπάρχουν έτοιμα μοτίβα με αρπισμούς, δυνατότητα - εννοείται - να αλλάζουμε τις παραμέτρους των ήχων και να δημιουργούμε νέους, αποθήκευση των ρυθμίσεων, και μαζί την προσθήκη επιπλέον πακέτων ήχων με κορυφαία τη τσέχικη Miroslav Filarmonik Orchestra που μας δίνει ένα σετ από κορυφαίους ήχους εγχόρδων, πνευστών, κρουστών και όλων των οργάνων γενικά της γνωστής φιλαρμονικής ορχήστρας.  

Vocalive

12-ired-iPad as music studio 3-vocaLive

Ερχόμαστε τώρα σε μια εφαρμογή αφιερωμένη στους τραγουδιστές. Το Vocalive είναι μια εφαρμογή πραγματικά ξεχωριστή και αξιόλογη, όχι μόνο για την ποιότητα του ήχου που προσφέρει, αλλά και για την πρωτοτυπία της.

13-ired-iPad as music studio 3-vocaLive

Στην ουσία, το Vocalive, δίνει στον τραγουδιστή τη δυνατότητα να φτιάξει τη φωνή του όπως τη θέλει. Μπορεί να προσθέσει απλά κάποιο βάθος για να δώσει αληθοφάνεια χώρου ή να προχωρήσει και να τις δώσει όγκο, αρμονικές ώστε να φαίνεται ότι τραγουδούν κι άλλοι μαζί του σαν χωροδία, να την αλλάξει και να την κάνει από αντρική σε γυναικία ή ανάποδα, παιδική, βαρύτονη, ρομποτική και άλλα.

Μια πραγματικά ποιοτική εφαρμογή που είναι κρίμα που δεν προσφέρεται στους μεγάλους υπολογιστές. Θα έλυνε πολλά προβλήματα.

Drumjam

Περνάμε τώρα στους ντράμερ για να δούμε δυο ενδιαφέροντα προγράμματα.

14-ired-iPad as music studio 3-drumjam

Το Drumjam είναι μια πρωτότυπη και κορυφαία εφαρμογή κρουστών και ντραμς σχεδιασμένη από τον κορυφαίο περκασιονίστα Pete  Lockett και πραγματικά είναι αυτό που λέει. 

Ήχοι ντραμς και κρουστών από όλο τον κόσμο, λάτιν, αφρικάνικα, ινδικά, γιαπωνέζικα και ό,τι άλλο φναταστείτε μαζί με έτοιμους ρυθμούς για ευκολία΄η τη δυνατότητα να φτιάξετε τους δικούς σας χρησιμοποιώντας τα τύμπανα που εσείς θέλετε και ανμειγνύοντας ήχους και τεχνικές από όλο τον κόσμο.

15-ired-iPad as music studio 3-drumjam

Μπορείτε να παίξετε με τα χέρια σας πάνω στο iPad χρησιμοποιώντας όποιο κρουστό θέλετε, ή να αφήσετε το πρόγραμμα να παίξει από μόνο του ένα ολόκληρο σετ από κρουστά χρησιμοποιώντας τον εσωτερικό του προγραμματισμό που είναι κορυφαίος.  

Drum Studio

16-ired-iPad as music studio 3-drumstudio

Το Drum Studio είναι, όπως λέει και το όνομά του μια εφαρμογή δημιουργίας ρυθμών ντραμς. Παρέχει δύο τρόπους για να το επιτύχουμε. 

17-ired-iPad as music studio 3-drumstudio

Ο ένας είναι να παίξουμε με τα χέρια  μας στα εικονιζόμενα ντραμς πάνω στην επιφάνια του iPad προσθέτοντας ή αφαιρώντας τύμπανα σύμφωνα με τρις επιθυμίες μας.

18-ired-iPad as music studio 3-drumstudio

Ο άλλος είναι να “προγραμματίσουμε” ποιο ή ποια τύμπανα θα παίζουν κάθε χρονική στιγμή ορίζοντάς τα πάνω σε ένα εύχρηστο πλέγμα που μας δίνει το πρόγραμμα γι’ αυτό το σκοπό. 

Όργανα αφής: Gestrument, iFretless Sax 

19-ired-iPad as music studio 3

Ερχόμαστε τώρα σε μια άλλη κατηγορία οργάνων, τα όργανα αφής. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα όργανα εκμεταλλεύονται μόνο τη δυνατότητα αφής πάνω στην οθόνη του iPad κι έτσι δεν χρειάζονται κανένα εξωτερικό όργανο για να ενεργοποιηθούν πέρα από τα δάχτυλά μας. Αυτό δε σημαίνει ότι και αρκετά από τα προηγούμενα που παρουσιάσαμε δεν είναι και αφής όργανα βέβαια.

20-ired-iPad as music studio 3-gestrument

Το Gestrument είναι λοιπόν ένα συνθεσάιζερ αφής που μας δίνει τη  δυνατότητα, μέσα από διάφορες ρυθμίσεις που θα κανονίσουν τον ήχο και τη χρειά του, να παίξουμε σύροντας απλά το δάχτυλό μας στην οθόνη σα να ζωγραφίζουμε, ενώ με ένα δεύτερο δάχτυλο ορίζουμε την ένταση του παραγόμενου ήχου. Οι ήχοι που παράγονται μπορεί να είναι από φυσικοί, μέχρι φουτουριστικοί και εξωπραγματικοί και πραγματικά αξίζει να πειραματιστούμε μαζί του.

21-ired-iPad as music studio 3-ifretlesssax

Το iFretless Sax είναι από την άλλη μια εφαρμογή που μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε σαξόφωνο ή κλαρινέτο, ή συνδυασμούς τους με τα δάχτυλά μας πάνω σε μια οθόνη που οι νότες παρουσιάζονται σαν σε χορδές κιθάρας. Ο ήχος του είναι τόσο εξαιρετικά αληθοφανής που μόνο ένας πραγματικός σαξοφωνίστας μπορεί να καταλάβει τη διαφορά.  

Cubasis

22-ired-iPad as music studio 3-cubasis

Πιστεύω ότι η Steinberg και το Cubase δε χρειάζονται συστάσεις. Όλοι όσοι ασχολούνται με τη μουσική μέσω υπολογιστών από την εποχή του Amstrad και της Amiga αλλά και μέχρι σήμερα στα Mac και Pc γνωρίζουν ένα από τα μεγαλύτερα και δυνατότερα προγράμματα - στούντιο (DAW) εγγραφής μουσικής. 

23-ired-iPad as music studio 3-cubasis

Λοιπόν στο iPad έχουμε το μικρό αδελφάκι του το Cubasis που μόνο μικρό δεν είναι. Ένα πλήρες πολυκάναλο στούντιο με όλα όσα έχει σχεδόν και το μεγάλο αντίστοιχο, με ένα πλήθος οργάνων, και δυνατότητες επεξεργασίας που το κάνουν να μη χρειάζεται σχεδόν καμιά βοήθεια από το μεγάλο με το οποίο είναι συμβατό και μπορεί να “στείλει” τα αρχεία-πρότζεκτ που φτιάχνουμε για τα “περαιτέρω”. Και η αλήθεια είναι ότι μάλλον δε χρειαστούμε το μεγάλο “αδέρφι” εκτός κι αν είμαστε πολύ απαιτητικοί και θέλουμε να κάνουμε “παπάδες”, οπότε θα πρέπει να πληρώσουμε και γύρω στα 700 ευρώ για την απόκτησή του.

Τελικά συμπεράσματα…

“Απ’ όλα έχει ο μπαξές, γι’ αυτό δε θέλω να μου κλαις”, που λέει ο ποιητής, και ελπίζω να σας έπεισα γιατί το iPad είναι πραγματικά ένα “καταπληκτικό εςργαλείο”. Σαν ερασιτέχνης μουσικός, όταν ανακάλυψα τις δυνατότητες που υπήρχαν και το πόσο στοίχιζε να αγοράσω κάποιες εφαρμογές που θα μου έδιναν ήχο που, ούτε στα όνειρά μου δεν έλπιζα να έχω, έπεσα στην κυριολεξία με τα μούτρα.

Με ελάχιστα έως καθόλου χρήματα (αρκετές εφαρμογές είναι δωρεάν ή έχουν “free” έκδοση), μπορεί κανείς να ασχοληθεί με τη συγγραφή μουσικής εφόσον βέβαια έχει την όρεξη και είναι χόμπι του. Αν και πάλι μπορεί έτσι να αποκτήσει κάποιος καινούρια χόμπι. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη…

από Elichord

Δείτε περισσότερα: