Time Machine: Εφεδρικό αντίγραφο στον Mac σας

Time Machine: Εφεδρικό αντίγραφο στον Mac σας
ired.gr

Εισαγωγή

Όλοι γνωρίζουμε πως πρέπει να κρατάμε εφεδρικό αντίγραφο του συστήματός μας, αλλά και των αρχείων που μας ενδιαφέρουν. Η ύπαρξη των cloud υπηρεσιών βοηθάει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί βέλτιστη λύση για αρχεία μεγάλου μεγέθους. Δείτε στον οδηγό μας πως μπορείτε να σετάρετε το Time Machine της Apple στον Mac σας με απλά βήματα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα κενό σκληρό δίσκο επαρκούς χωρητικότητας και πέντε λεπτά από τον χρόνο σας.

Διαδικασία Ενεργοποίησης και Ρύθμισης του Time Machine

Αρχικά συνδέουμε ένα σκληρό δίσκο με επαρκή χωρητικότητα.

Μετά επιλέγουμε:

Μηλαράκι > Προτιμήσεις Συστήματος > Time Machine

ired-mac-Time Machine-01

Θα εμφανιστεί στην οθόνη μας το μενού επιλογών της υπηρεσίας. Εμείς “ανοίγουμε” τον “διακόπτη” του Time Machine, μετακινώντας τον στο “Ναι”.

ired-mac-Time Machine-02

Κατά την σύνδεση του σκληρού δίσκου υπάρχει περίπτωση να ερωτηθούμε από την αρχή από το σύστημα αν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε για το Time Machine. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε “Ναι” και περνάμε κατευθείαν στο επόμενο βήμα

Μετά πατάμε “Επιλογή Δίσκου” και στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγουμε τον δίσκο που θα χρησιμοποιούμε για το Time Machine.

ired-mac-Time Machine-03

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να επιλέξουμε για ποια αρχεία δεν θα διατηρούμε εφεδρικό αντίγραφο. Πατάμε “Επιλογές” και θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου. Προσοχή, σε αυτό το παράθυρο προσθέτουμε δίσκους, φακέλους ή μεμονωμένα αρχεία που θέλουμε να εξαιρούνται της διαδικασίας. Για οτιδήποτε άλλο θα δημιουργείται αντίγραφο. 

ired-mac-Time Machine-04

Αμέσως μετά, “τικάρουμε” την επιλογή “Εμφάνιση Time Machine στη γραμμή μενού”, για την γρηγορότερη πρόσβασή μας όταν αυτό χρειαστεί. Πλέον έχουμε πρόσβαση στην υπηρεσία μέσω του ειδικού εικονιδίου στην γραμμή μενού που μοιάζει με αναλογικό ρολόι.

ired-mac-Time Machine-05

Είμαστε έτοιμοι! 

Αν χρειαστεί να επαναφέρουμε ένα συγκεκριμένο αρχείο, επιλέγουμε το Time Machine από την γραμμή μενού και μετά “Είσοδος στο Time Machine”. Μέσα από ένα όμορφο και φιλικό στον χρήστη περιβάλλον εμφανίζονται τα αρχεία μας και από τα δεξιά της οθόνης μπορούμε να περιηγηθούμε σε βάθος χρόνου, έως την ημερομηνία που ξεκινήσαμε να κρατάμε εφεδρικά αντίγραφα. Μπορούμε να περιηγηθούμε σε όποιο φάκελο θέλουμε, στην ημερομηνία που θέλουμε, να κάνουμε αριστερό κλικ στο αρχείο που μας ενδιαφέρει και να πατήσουμε “Επαναφορά”. Βγαίνοντας από το Time Machine, θα δούμε πως το αρχείο που επιλέξαμε να επαναφέρουμε βρίσκεται στον φάκελο που υπήρχε πριν την διαγραφή του.

ired-mac-Time Machine-06

Επίσης, σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνουμε format στον Mac μας, κατά την ρύθμιση του συστήματος, θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να επαναφέρουμε τον Mac μας από εφεδρικό αντίγραφο Time Machine. Είναι πολύ χρήσιμο γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να κατεβάσουμε πάλι τις εφαρμογές μας και θα κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο.

Το Time Machine “κρατάει” αυτόματα:

  • Ωριαία εφεδρικά αντίγραφα για τις τελευταίες 24 ώρες
  • Ημερήσια εφεδρικά αντίγραφα για τον τελευταίο μήνα
  • Εβδομαδιαία εφεδρικά αντίγραφα για όλους τους περασμένους μήνες
  • Διαγράφονται τα πιο παλιά αντίγραφα όταν γεμίσει ο δίσκος σας

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο, αρκεί να αφήσετε συνδεδεμένο τον σκληρό σας δίσκο και όλα θα γίνονται αυτόματα. Μην ανησυχήσετε αν η διαδικασία του εφεδρικού αντιγράφου πάρει αρκετή ώρα, αυτό θα συμβεί μόνο την πρώτη φορά. Από την επόμενη φορά και μετά η διαδικασία θα διαρκεί ελάχιστα λεπτά.

από Kostthem

Δείτε περισσότερα: