Που βαδίζει η Μουσική Βιομηχανία;

Που βαδίζει η Μουσική Βιομηχανία;
ired.gr

Εισαγωγή - Λίγα λόγια για το παρελθόν

Η ακρόαση της μουσικής ήταν κάποτε αποκλειστικά συνυφασμένη με τις κασέτες και τους δίσκους βινυλίου. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τις κασέτες που χάλαγε η ταινία τους και με μόνα εργαλεία ένα στυλό και τα χέρια μας, τις ξαναφτιάχναμε; Επίσης, ποιος μπορεί να ξεχάσει τα λατρεμένα “πηδήματα” της βελόνας” στους δίσκους βινυλίου;

Αργότερα ήρθαν τα CD’s. Χωρίς “πηδήματα” της βελόνας, αρχικά χωρίς δυνατότητα αντιγραφής, με καθαρότερο (αλλά και πιο “flat”) ήχο σύμφωνα με τους λάτρεις του βινυλίου. Σε δεύτερο χρόνο οι χρήστες έμαθαν να “ριπάρουν” τα τραγούδια από τα CD’s τους και να τα περνάνε στον υπολογιστή σε μορφή mp3, wma κλπ. Ήταν οι εποχές που το Winamp ήταν ο βασιλιάς των media players.

Οι εποχές βέβαια  άλλαξαν και το μοντέλο διάθεσης της μουσικής έχει αλλάξει αρκετές φορές. Ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια ματιά στο σήμερα και στο αύριο της μουσικής βιομηχανίας με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται διεθνώς.

Σημείωση: Στο παρόν άρθρο εξετάζουμε τους νόμιμους πιθανούς τρόπους ακρόασης της μουσικής. Επίσης, η live μουσική πιστεύουμε πως ήταν, είναι και θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσουμε.

ired-music-industry-01

Μοντέλο “Ιδιοκτησίας”

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια μέσω του iTunes. Κάποιοι έχουν κάνει rip τα CD τους, κάποιοι άλλοι έχουν αγοράσει τραγούδια από το iTunes και τελοσπάντων, όλοι μας με κάποιο τρόπο έχουμε γεμίσει την μουσική βιβλιοθήκη μας με τραγούδια και λίστες για κάθε περίπτωση.

ired-music-industry-02

Το επονομαζόμενο μοντέλο της ιδιοκτησίας όμως περνάει κρίση. Το 2013 ήταν η πρώτη χρονιά που οι πωλήσεις τραγουδιών μέσω του διαδικτύου σημείωσαν πτώση. Και όλες οι προβλέψεις για το 2014 είναι δυσοίωνες. 

Ο “πρόγονος” του streaming μοντέλου

Αρκετός κόσμος αρέσκεται να ακούει μουσική από το YouTube! Αρχικά μου έκανε εντύπωση, αλλά στην πορεία κατάλαβα πως η εξοικείωση με το περιβάλλον του YouTube, η δυνατότητα της κοινοποίησης των προτιμήσεών μας αλλά και οι έτοιμες πλέον λίστες που μπορεί να κάποιος να βρει διαθέσιμες, είναι υπερ-αρκετοί λόγοι για να το προτιμήσουν οι χρήστες.

ired-music-industry-03

Το “μοντέλο” του Streaming

Εδώ και λίγα χρόνια, άρχισε δειλά δειλά να κάνει την εμφάνισή του το μοντέλο του streaming. Οι διαφορά του από το παραδοσιακό μοντέλο της “κατοχής” των τραγουδιών είναι τεράστια.

Με το streaming, τα τραγούδια δεν ανήκουν στον ακροατή αλλά η πρόσβαση σε αυτά πραγματοποιείται μέσω μηνιαίας ή ετήσιας συνδρομής (αλλά και δωρεάν, με λιγότερες διαθέσιμες για τον ακροατή δυνατότητες). 

Αρκετές υπηρεσίες έκαναν την εμφάνισή τους όπως τα Pandora, Radio, Napster, Beats Music, Spotify και πολλές άλλες. Το streaming πλέον κερδίζει σταθερά έδαφος και θεωρείται πως σε λίγα χρόνια από τώρα θα αποτελεί τον πιο δημοφιλή τρόπο ακρόασης.

ired-music-industry-04

Το Spotify διανύει μία έντονα ανοδική περίοδο και δείχνει να κερδίζει τους χρήστες. Η Apple έχοντας δείξει μεγαλύτερη εμμονή από ότι θα έπρεπε στο μοντέλο της ιδιοκτησίας έμεινε πίσω. Με μια κίνηση “ματ” όμως εξαγόρασε την Beats και ταυτόχρονα και την είσοδό της στο συγκεκριμένο κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας. Η μάχη αναμένεται να είναι μεγάλη και πιθανότατα να κρατήσει για πολλά χρόνια.

Το iTunes Radio ναι μεν βασίζεται στο streaming μοντέλο αλλά σε καμία περίπτωση δεν παρέχει τις απαραίτητες επιλογές και δυνατότητες για καθημερινή χρήση / ακρόαση επιλεγμένων τραγουδιών ή την δημιουργία λιστών.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι δισκογραφικές εταιρείες δεν θέλησαν να δώσουν στην Apple το δικαίωμα να διαθέσει μέσω streaming τα τραγούδια που είναι ήδη διαθέσιμα στο ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Ας δούμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του streaming:

Μειονεκτήματα

  • Μη διαθεσιμότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο (τουλάχιστον στις free συνδρομές)
  • Σε κάποιες περιπτώσεις μη ικανοποιητικός αριθμός διαθέσιμων τραγουδιών για τα γούστα του ακροατή
  • Σε κάποιες περιπτώσεις απώλεια λιστών σε περίπτωση λήξης συνδρομής

Πλεονεκτήματα

  • Νόμιμη δωρεάν ακρόαση (σε κάποιες από τις υπηρεσίες)
  • Επιλογή από μεγάλο κατάλογο τραγουδιών
  • Άμεση ακρόαση νέων κυκλοφοριών, δωρεάν
  • Κοινοποίηση τραγουδιών και λιστών στα social media
  • Για τους λάτρεις της μουσικής, το μηνιαίο τίμημα που κυμαίνεται στα 7€, είναι πολύ πιο κάτω από τα ποσά που πλήρωναν για την αγορά των τραγουδιών

Επίλογος

Η ακρόαση της μουσικής μέσω streaming είναι το μέλλον. Οι καλλιτέχνες θα αμείβονται με βάση τις επαναλήψεις των ακροάσεων των κομματιών τους και όχι με βάση την αρχική πώληση. Έτσι ενθαρρύνεται η παραγωγή πιο αξιόλογων albums, από τα οποία τα τραγούδια θα ακουστούν πολλές πολλές φορές, άρα και τα δικαιώματα που θα εισπράξουν οι δημιουργοί θα είναι και περισσότερα.

Ήδη κάποιες υπηρεσίες προσφέρουν στους premium συνδρομητές τους την δυνατότητα για off line ακρόαση της μουσικής τους

Ναι, πάντα θα υπάρχουν ακροατές με μεγάλες και προσεγμένες μουσικές συλλογές αλλά το μέλλον το ορίζουν οι πλειοψηφίες και αναμένεται να είναι το streaming

από Kostthem

Δείτε περισσότερα: