Ελέγξτε το Mac σας με χειρονομίες

Ελέγξτε το Mac σας με χειρονομίες
ired.gr

Εξερευνήστε τον κόσμο και χειριστείτε το Mac σας με ένα νέο επαναστατικό τρόπο.

Θυμάστε την ταινία Minority Report;

Εκείνο το εντυπωσιακό σημείο όπου ο πρωταγωνιστής (Τομ Κρουζ) χειρίζεται τις οθόνες του αστυνομικού τμήματος και με τις κινήσεις των χεριών του αλλάζει σελίδες (στιγμιότυπα, φωτογραφίες) στην οθόνη, εκκινεί και σταματά το βίντεο στην οθόνη, κάνει μεγέθυνση με τα χέρια του από απόσταση (κάτι σαν μάγος βρε παιδί μου) και άλλα τέτοια παρανοϊκά;

Ε, λοιπόν αυτή η τεχνολογία υπάρχει πια εδώ και λίγο καιρό και μάλιστα έχει ενσωματωθεί ήδη πιλοτικά σε κάποιες συσκευές.

Όμως τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι την τεχνολογία αυτή μπορείτε να την προσθέσετε με μια μικρή συσκευή και στο Mac σας; .

Και το όνομα αυτής (της συσκευής) Leap Motion Controller!

Τι είναι το Leap Motion Controller

ired-gadget-Leap-motion-controller-01

Το Leap Motion Controller είναι μια συσκευή που αισθάνεται με μεγάλη φυσικότητα και ακρίβεια τις κινήσεις των χεριών σας (και μάλιστα ακόμη και τις κινήσεις των δαχτύλων σας ξεχωριστά!) και μέσω αυτών σας επιτρέπει να χειριστείτε το Mac σας με έναν τρόπο πρωτόγνωρο μέχρι τώρα.

Μπορείτε να δείξετε με το δάχτυλο, να κινήσετε το χέρι κυματιστά, να απλώσετε και να πιάσετε ή να τραβήξετε και βέβαια να μετακινήσετε! Μπορείτε να κάνετε φυσικές κινήσεις όπως θα κάνατε στο φυσικό κόσμο με τα χέρια σας σε ένα ιδεατό τρισδιάστατο περιβάλλον.

Ξαφνικά η οθόνη του Mac σας αποκτά και τη διάσταση του βάθους! Μπορείτε έτσι να το χειριστείτε με έναν τρόπο που ποτέ πριν δεν είχατε ονειρευτεί (εκτός κι αν βλέπετε ταινίες επιστημονικής φαντασίας).

Το Leap Motion Controller είναι λεπτό,κομψό και μικροσκοπικό. Το τοποθετείτε πάνω στο γραφείο σας μπροστά από το πληκτρολόγιο συνδέοντάς το σε μια ελεύθερη USB θύρα και είστε έτοιμος για μια καινούρια εμπειρία.

Με μήκος 3 ίντσες (*8 εκατοστά) πιάνει έναν ασήμαντο χώρο πάνω στο γραφείο σας, αλλά σας δίνει τη δυνατότητα να χειριστείτε όλο τον “εναέριο” χώρο από πάνω του σε μεγάλη ακτίνα.

Λειτουργεί με το υλικό που ήδη έχετε (μηχάνημα, χέρια και δάχτυλα εννοείται). Το Leap Motion Controller δεν αντικαθιστά το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, το trackpad ή ό,τι άλλο χρησιμοποιείτε, αλλά συνεργάζεται μαζί τους χωρίς να χρειάζεται κάποιους ειδικούς τρόπους προσαρμογής.

Απλά το συνδέετε σε μια USB θύρα (ακόμη και ένα USB-hub κάνει αν δεν έχετε ελεύθερη), “κατεβάζετε” το συνοδευτικό λογισμικό από τη μητρική εταιρία (ο σύνδεσμος υπάρχει στις οδηγίες χρήσεις που το συνοδεύουν), το εγκαθιστάτε, κάνετε τις πρώτες ρυθμίσεις και είστε έτοιμοι.

Πώς το εγκαθιστούμε…

ired-gadget-Leap-motion-controller-03

Η εγκατάσταση είναι πραγματικά εύκολη.

  • Αφαιρούμε την προστατευτική ζελατίνη πάνω από το Leap Motion Controller.
  • Το συνδέουμε σε μια USB θύρα ή USB-hub. (Η μαύρη γυαλιστερή επιφάνεια προς τα πάνω και το πράσινο λαμπάκι να μας “κοιτάει”).
  • Τοποθετούμε το Leap Motion Controller μπροστά μας πάνω στο γραφείο και φροντίζουμε να υπάρχει χώρος για να ακουμπάμε τον αγκώνα μας.
  • “Κατεβάζουμε το συνοδευτικό λογισμικό από τη διεύθυνση www.leapmotion.com/setup, (επιλέγουμε το πράσινο πλήκτρο “Mac Download”) και το εγκαθιστούμε.
  • Είμαστε έτοιμοι. Μπορούμε να ξεκινήσουμε την καινούρια μας εμπειρία.
  • Πατώντας πάνω στο εικονίδιο του Leap Motion Controller που έχει εμφανιστεί στη μπάρα των μενού, εμφανίζεται μια λίστα επιλογών.

Η πρώτη γράφει Launch App Home, πού, όπως λέει και το όνομά του, ανοίγει το κεντρικό περιβάλλον της εφαρμογής όπου μπορούμε να μεταβούμε στο Leap Motion AppStore, από όπου μπορούμε να κατεβάσουμε διάφορες εφαρμογές που είναι ειδικά σχεδιασμένες για το Leap Motion Controller. Μεταξύ τους υπάρχουν εκπαιδευτικές εφαρμογές, παιχνίδια, εργαλεία μεταξύ των σημαντικότερων είναι κάποια εργαλεία που μας επιτρέπουν να χειριζόμαστε το μηχάνημά μας με τα χέρια και να κάνουμε βασικές κινήσεις του ποντικιού χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα δάχτυλά μας.

ired-gadget-Leap-motion-controller-02

Η επιλογή Settings, ανοίγει το παράθυρο των επιλογών του Leap Motion Controller όπου μπορούμε να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις. Χωρίζεται σε τέσσερις καρτέλες. Η General που έχει τις γενικές ρυθμίσεις, η Tracking που ρυθμίζει την απόκριση του Leap Motion Controller όσον αφορά την “παρακολούθηση” του χεριού μας, η Troubleshooting όπως λέει και το όνομά της περιέχει διάφορα διαγνωστικά τεστ που μας επιτρέπουν να ελέγξουμε κι αν χρειαστεί να ξαναρυθμίσουμε τη συσκευή και τέλος η About που περιέχει πληροφορίες για το Leap Motion Controller και το λογισμικό του.

ired-gadget-Leap-motion-controller-05

Η επιλογή Visualizer εμφανίζει ένα περιβάλλον που μας βοηθάει να δούμε τη λειτουργία του Tracking που εκτελεί ο Leap Motion Controller καθώς παρακολουθεί τα χέρια μας.

Το Pause Tracking κάνει αυτό που λέει, δηλαδή σταματάει την παρακολούθηση των χεριών μας από το Leap Motion Controller.

Τέλος το Quit κλείνει εντελώς την εφαρμογή.

Τι μπορούμε να κάνουμε με το Leap Motion Controller…

ired-gadget-Leap-motion-controller-06

Πέρα από τις (πάρα πολλές αλήθεια) εφαρμογές που υπάρχουν στο Leap Motion AppStore, υπάρχουν όπως είπαμε οδηγοί που μας επιτρέπουν να χειριστούμε το μηχάνημά μας και να αντικαταστήσουμε το ποντίκι με τη χρήση των “χειρονομιών” του Leap Motion Controller, δηλαδή με τα χέρια μας.

Σίγουρα αυτό δεν είναι χρήσιμο για πληκτρολόγηση κειμένου ή άλλες πιο εξειδικευμένες εφαρμογές που απαιτούν την ακρίβεια και την άνεση του ποντικιού (προς το παρόν), όμως χρήσεις όπως η πλοήγηση στο Διαδίκτυο, η αναπαραγωγή πολυμέσων, η ζωγραφική και η σχεδίαση και άλλες ακόμη “χειρονομίες” που κάνουμε και με ένα magic Trackpad είναι δυνατές και με το Leap Motion Controller και δίνουν μια άλλη διάσταση στη διαδραστικότητα με τον υπολογιστή. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην εποχή της κυριαρχίας των επιφανειών αφής (smartphones, tablets) και το να περάσουμε από εκεί στη χρήση του αέρα δεν φαίνεται ένα τόσο μεγάλο άλμα.

Όπως και να έχει το λογισμικό που συνοδεύει το Leap Motion Controller εξελίσσεται συνεχώς προσθέτοντας νέες δυνατότητες και εφαρμογές οπότε ποιος ξέρει…

Λίγα λόγια για την τεχνολογία του Leap Motion Controller…

Σε κάθε χέρι μας υπάρχουν 29 κόκαλα, 29 αρθρώσεις, 123 σύνδεσμοι, 48 νεύρα και 30 αρτηρίες. Αυτή είναι μια πολύπλοκη και εκπληκτική τεχνολογία (το χέρι μας). Κι όμως το χρησιμοποιούμε αβίαστα και χωρίς σκέψη. Το Leap Motion Controller προσπαθεί να παρακολουθήσει όλη αυτή την ικανότητα του ανθρώπινου χεριού και το έχει σχεδόν καταφέρει.

ired-gadget-Leap-motion-controller-09

Περί Ακρίβειας…

Ο Leap Motion Controller παρακολουθεί όλα τα δάχτυλα με ακρίβεια της τάξης του 1/100 του χιλιοστού! Είναι κατά πολύ περισσότερο ακριβές από οποιαδήποτε τεχνολογία ελέγχου κίνησης υπάρχει ως τώρα. Έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε και να ζωγραφίσουμε ακόμη και σε μικρή επιφάνεια.

Είναι όλα στο χέρι μας…

“Βλέπει” σαν υπερευρυγώνιος φακός με εύρος πεδίου 150 μοιρών και επίσης έχει και τη διάσταση του βάθους (Ζ). Αυτό σημαίνει ότι κινούμε το χέρι μας τρισδιάστατα όπως και στον πραγματικό κόσμο. Με τις εφαρμογές του Leap Motion Controller, μπορούμε να απλώσουμε και να πιάσουμε αντικείμενα, να τα κινήσουμε στο χώρο, ακόμη και να αλλάξουμε προοπτική.

Όταν κινούμαστε κινείται…

Ο Leap Motion Controller παρακολουθεί τις κινήσεις μας με ένα ρυθμό της τάξης των 200 καρέ το δευτερόλεπτο! Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ενέργειες στην οθόνη σας συμφωνούν με τις κινήσεις των χεριών σας.

Τελικά συμπεράσματα…

ired-gadget-Leap-motion-controller-08

Όλος αυτός ο ελεύθερος χώρος ανάμεσα σε εσάς και στον υπολογιστή σας είναι τώρα πια εκμεταλλεύσιμος από τα χέρια και τα δάχτυλά σας χάρη στο Leap Motion Controller. Αισθάνεται τις κινήσεις σας, ακόμη και τις πιο μικρές ή τις πιο μεγάλες. Τεχνικά μιλώντας είναι ένας μεγάλος χώρος, τρισδιάστατος χώρος, για να επικοινωνήσετε με έναν άλλο τρόπο που μοιάζει να ήλθε από το μέλλον. Δε μοιάζει λίγο με μαγεία;

Διαβάστε περισσότερα νέα και ενδιαφέροντα άρθρα:

ired Blog

από Elichord

Δείτε περισσότερα: