Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iPhone 6 Plus vs Samsung Galaxy Note 4 - Τιτανομαχία

iPhone 6 Plus vs Samsung Galaxy Note 4 - Τιτανομαχία
ired.gr

Το iPhone 6 Plus εποφθαλμιά την ηγεσία σε μία αγορά που πρώτη η Samsung δημιούργησε, πριν από μερικά χρόνια. Αλλά η κατάληψη της θέσης αυτής από την Apple, δεν θα είναι εύκολη. 

Μη ξεχνάμε πως η Samsung διέθεσε πριν λίγο διάστημα τη ναυαρχίδα της για το 2014, Samsung Galaxy Note 4. Ποια από τα δύο Phablets θα κυριαρχήσει στην τιτανομαχία; πάμε να μάθουμε!

Το iPhone 6 Plus είναι η πρώτη συσκευή της Apple στην κατηγορία Phablet, ενώ το Note 4 όπως διακρίνεται κι από τον τίτλο είναι το τέταρτο μοντέλο της Samsung. Μιλάμε λοιπόν για 4 χρόνια εμπειρίας και καινοτομίας της Samsung, όταν αναφερόμαστε στις συσκευές Phablet. 

Η αναμέτρησή μας θα ξεκινήσει με τη λίστα των χαρακτηριστικών και προδιαγραφών των δύο συσκευών. Μία δίκαιη σύγκριση θα πρέπει να περιλαμβάνει την οθόνη, τον επεξεργαστή και την αξιοποίησή του, το multi-tasking, την ικανότητα στη λήψη φωτογραφιών/video, το λειτουργικό σύστημα, την ποιότητα τηλεφωνικών κλήσεων και φυσικά η διάρκεια χρήσης της συσκευής. 

Ξεκινάμε:

Προδιαγραφές - Χαρακτηριστικά

iPhone 6 Plus

  • Επεξεργαστής: A8 1.4GHz διπύρηνος 64-bit
  • GPU: PowerVR GX6450
  • Μνήμη RAM: 1GB
  • 4G/ LTE
  • Wi-Fi, GPS, Bluetooth, micro USB, Touch ID, Apple Pay
  • Οθόνη: 5.5 ίντσες, LCD IPS, 1080×1920 pixels, 401 ppi, Shutter proof glas
  • Κάμερα: 8 Megapixel, TrueTone Flash, OIS, Full HD video 60fps, HD video 240 fps
  • Δεύτερη κάμερα: 1.2 Megapixel
  • Ενσωματωμένη μνήμη: 16GB/ 64GB/ 128GB
  • Κάρτα μνήμης: Όχι
  • Μπαταρία: 2915 mAh
  • Διαστάσεις: 158.1×77.8×7.1 χιλιοστά.
  • Βάρος: 172 γρ.
  • Λειτουργικό σύστημα: iOS 8.1.2

Samsung Galaxy Note 4

  • Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 805 2.7 GHz τετραπύρηνος (SM-N910S), Exynos 5433 οκταπύρηνος (SM-N910C)
  • GPU: Adreno 420 (SM-N910S), Mali-T760 (SM-N910C)
  • Μνήμη RAM: 3GB
  • 4G/ LTE
  • Wi-Fi, GPS/ Glonass, Bluetooth 4.1, micro USB, USB on-the-go, S-Pen, Fingerprint
  • Οθόνη: 5.7 ίντσες, Super AMOLED, 1440×2560 pixels, 515 ppi, Gorilla Glass 3
  • Κάμερα: 16 Megapixel, LED flash, 4K video
  • Δεύτερη κάμερα: 3.7 Megapixel, Full HD video
  • Ενσωματωμένη μνήμη: 32GB
  • Κάρτα μνήμης: micro SD (έως και 128GB)
  • Wi-Fi, GPS/ Glonass, Bluetooth 4.1, micro USB, USB on-the-go, S-Pen, Fingerprint
  • Μπαταρία: 3220 mAh
  • Διαστάσεις: 153.5×78.6×8.5 χιλιοστά.
  • Βάρος: 176 γρ.
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.4.4 KitKat

 Οθόνη

ired-iphone-titanomaxia-01

Το iPhone 6 Plus και το Samsung Galaxy Note 4, έχουν φανταστικές πραγματικά οθόνες. Το iPhone 6 Plus φιλοξενεί μία οθόνη 5,5" ιντσών FullHD, η οποία διαθέτει μία πυκνότητα εικονοστοιχείων της τάξεως των 401 ppi

Το Galaxy Note 4 από την άλλη, έρχεται μία μία οθόνη 5,7" ιντσών QHD. Η οθόνη του Galaxy Note 4 είναι εξαιρετικά ισχυρή στην πυκνότητα εικονοστοιχείων, φθάνοντας τα 537 ppi. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τίτλος "Best mobile LCD Display" απονεμήθηκε στο iPhone 6 Plus, από την εταιρεία DisplayMate, μια εταιρεία που ελέγχει mobile οθόνες ευρείας κατανάλωσης. 

Το Note 4 φιλοξενεί AMOLED οθόνη, η οποία βραβεύτηκε κατακτώντας τον τίτλο "Best Mobile Display". Εκ των δύο καλύτερη απόδοση εικόνας έχει το Samsung Galaxy Note 4, με πολύ καλή αντίθεση χρωμάτων, η οποία κάνει τις εικόνες πιο ζωντανές. Αυτό δεν σημαίνει πως η οθόνη του iPhone 6 Plus υστερεί. Έχει την καλύτερη οθόνη από οποιαδήποτε συσκευή έχετε χρησιμοποιήσει έως τώρα.

Επεξεργαστής

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να συγκρίνεις έναν προσαρμοσμένο επεξεργαστή Α8 της  Apple, με τον Snapdragon 805 o οποίος τροφοδοτεί το Note 4. Παρότι στα χαρτιά έχει σαφές πλεονέκτημα ο επεξεργαστής των 2,7 GHz quad-core, εν τούτοις απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. 

Ο Dual Core 1,4 GHz A8   επεξεργαστής της Apple, χάριν στη βελτιστοποίηση του λειτουργικού iOS, αποδίδει καλύτερα στον πραγματικό κόσμο και σε δοκιμή μέσω εφαρμογής. Ενώ η CPU του Snapdragon 805 είναι καλύτερη από εκείνη του A8, ο επεξεργαστής A8 της Apple έχει καλύτερες αποδόσεις GPU. Στις δοκιμές που έγιναν, το iPhone 6 Plus είχε καλύτερη απόδοση από το Samsung Galaxy Note 4, συνολικά. 

Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που υπερτερεί το Note 4: H οθόνη QHD και το TouchWiz. To Note 4 χρειάζεται να τροφοδοτήσει περισσότερα pixels από το iPhone 6 Plus, κι αυτό δυσκολεύει την κατάσταση. Επίσης η διεπαφή του χρήστη με την ναυαρχίδα της Samsung, επιβραδύνει επίσης τα πράγματα. 

Ενώ το iPhone 6 Plus είναι ομαλό στην κύλιση, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το Galaxy Note 4. Ακόμη και μετά από 4 χρόνια εμπειρίας και δοκιμών για να ανοίξετε μία εφαρμογή φωτογραφιών, χρειάζεται αρκετά δευτερόλεπτα κι αυτό θεωρείται από πολλούς απαράδεκτο.

Multi-tasking

To Samsung Galaxy Note 4 νικάει τον αγώνα χωρίς να σηκώσει καν τα χέρια όταν πρόκειται για τη λειτουργία Multi-tasking. Το Note διαθέτει τριπλάσια ποσότητα μνήμης από οποιαδήποτε άλλη συσκευή σήμερα. Με 3 GB μνήμης RAM στη logicboard, το Samsung Galaxy Note 4, μπορεί να διατηρεί περισσότερες εφαρμογές στη μνήμη από οποιαδήποτε άλλη συσκευή. 

ired-iphone-titanomaxia-02

Το λειτουργικό σύστημα της Apple iOS του iPhone 6 Plus, κάνει διαχείριση της πολυδιεργασίας (Multi-tasking) με διαφορετικό τρόπο. Αντί να διατηρεί ενεργές εφαρμογές στο παρασκήνιο, τις παγώνει. 

Με αυτή τη μέθοδο, το iPhone εξοικονομεί πολύτιμο χώρο στη μνήμη του. Επιλέξτε εσείς ποιες εφαρμογές επιθυμείτε να διατηρηθούν στο παρασκήνιο στη συσκευή iPhone 6 Plus. Το Samsung Galaxy Note με την άφθονη μνήμη των 3 GB RAM, μπορεί να διατηρεί ενεργές δύο εφαρμογές στο προσκήνιο και αρκετές στο παρασκήνιο.

Φωτογραφική μηχανή

Το Samsung Galaxy Note έρχεται με μια φωτογραφική μηχανή των 16 MP ενώ το iPhone 6 Plus διαθέτει αισθητήρα κάμερας των 8 MP. Αυτό σημαίνει πως η ναυαρχίδα της Samsung διαθέτει διπλάσια ανάλυση από τον ανταγωνιστή της. Να υποθέσουμε πως αυτό σημαίνει και δύο φορές καλύτερες φωτογραφίες; 

Ας μην υποθέσουμε. Θα πρέπει να εξηγήσουμε πως τα περισσότερα mega pixels, δεν καθορίζουν και την ποιότητα της φωτογραφίας. Υπάρχει πλεονέκτημα στα περισσότερα mega pixels στο μέγεθος, χαρακτηριστικό όμως που δεν ενδιαφέρει τον μέσο χρήστη. Τα περισσότερα mega pixels δίνουν τη δυνατότητα μεγέθυνσης της φωτογραφίας, χωρίς να χάσουν σε λεπτομέρεια. 

Η Apple διατηρεί τον αισθητήρα της στα 8 MP από το 2011 από το τότε iPhone 4S. Παρόλα αυτά σε κάθε μετ' έπειτα αναβάθμιση η ποιότητα λήψης της κάμερας είναι εξαιρετική, τόσο σε φωτογραφίες όσο και στην εγγραφή video. Στην τελευταία αναβάθμιση έχουν προσέξει και τη παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε να συλλάβετε καλύτερης ποιότητας φωτογραφίες. 

Ειδικά στο iPhone 6 Plus ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι λήψεις είναι ικανοποιητικές. Το μόνο αρνητικό στην κάμερα του iPhone 6 Plus, είναι πως απαριθμεί λίγα MP. To iPhone 6 Plus διαθέτει και τεχνολογία οπτικής σταθεροποίησης εικόνας (OIS) κάτι που λείπει στη  μικρότερη έκδοση, iPhone 6.

ired-iphone-titanomaxia-03

Στον αντίποδα στη ναυαρχίδα της Samsung πάντα προσθέτουν την καλύτερη διαθέσιμη κάμερα. Στο Samsung Galaxy Note 4 δεν είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη κάμερα της αγοράς, μετά την κάμερα που φιλοξενεί το Nokia Lumia 1020

Η φωτογραφική μηχανή της, δεν διαθέτει μόνο περισσότερα mega pixels, διαθέτει επίσης OIS στο εσωτερικό της. Η απόδοση της κάμερας είναι πραγματικά πολύ καλή. Δεν υπάρχει καμία αδυναμία στις λήψεις ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το λογισμικό που συνεργάζεται με την κάμερα ιδιαίτερα στο Note 4, δεν έχει συναγωνισμό. 

Οποιαδήποτε ρύθμιση που χρειάζεται ακόμη και επαγγελματίας φωτογράφος, φανταστείτε είναι διαθέσιμη και πολλές ακόμη. Μεταξύ των δύο συσκευών, το Samsung Galaxy Note 4 έχει συνολικά καλύτερη απόδοση στον τομέα κάμερας. Όμως τόσο το Galaxy Note 4 όσο και το iPhone 6 Plus, συλλαμβάνουν καταπληκτικές φωτογραφίες και video, αλλά το Note 4 έχει ένα μικρό προβάδισμα εδώ.

Λειτουργικό Σύστημα (OS) και User Interface (UI)

To iPhone 6 Plus, τρέχει λειτουργικό iOS 8+, ενώ το Samsung Galaxy Note 4, διαθέτει λειτουργικό Android 4.4.4 με TouchWiz UI επιπρόσθετα. Συγκρίνοντας τα δύο λειτουργικά μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα πως συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια κι εξηγούμαστε. 

Είναι σημαντικό να σας γνωστοποιήσουμε πως το Android που διαθέτει το Note 4, είναι πολύ διαφορετικό από το λειτουργικό των συσκευών Nexus. 

Υπάρχει μία επικάλυψη του λειτουργικού από τη Samsung, προσθέτοντας το δικό της με τίτλο TouchWiz, μια σχέση αγάπης μίσους με αρκετούς χρήστες Android συσκευών. Το iOS και το Android είναι δύο διαφορετικά λειτουργικά και απευθύνονται σε διαφορετικά ήδη χρηστών. Εάν επιθυμείτε μία σταθερή και ομαλή εμπειρία χρήσης το iPhone 6 Plus, είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως και το Android ιδιαίτερα στις τελευταίες εκδόσεις προσφέρει ομαλή αλληλεπίδραση με το χρήστη. Όμως χάριν στο TouchWiz, το Samsung Galaxy Note 4 υστερεί. Το iPhone 6 Plus θα το βρείτε πιο ζωηρό θα λέγαμε από το Note 4, εάν τα θέσετε σε side my side δοκιμή κι ενδιαφέρεστε για την απόκριση σε χιλιοστό του χιλιοστού. 

ired-iphone-titanomaxia-04

Για να είμαστε δίκαιοι το TouchWiz δεν είναι τόσο άσχημο. Έχει πολλά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και αυτό. Οι επιλογές της κάμερας είναι εξαιρετικές. Το κέντρο γνωστοποιήσεων θεωρείται ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει. Η εφαρμογή S-Health είναι εξίσου καλή.

Οι πολυδιεργασίες που σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα δύο εφαρμογές στην οθόνη του Note, είναι άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, που έχει να προσφέρει το TouchWiz. Πάνω όμως απ' όλα αυτά, προσφέρει την εφαρμογή S-Note, σε συνδυασμό με το S-Pen, το οποίο σας επιτρέπει να κρατήσετε σημειώσεις στη στιγμή. 

Τώρα, χαρακτηριστικά όπως Air View, Air Gesture, Smart Stay και Smart Scroll θα λέγαμε πως ανήκουν στην κατηγορία χαρακτηριστικών εντυπωσιασμού. Στο θέμα χαρακτηριστικών λοιπόν το Galaxy Note 4, είναι ασυναγώνιστο.

Η μικρή εμπειρία που είχαμε με το λειτουργικό, μας άφησε καλές εντυπώσεις. Όπως είπα και νωρίτερα εσείς και μόνον εσείς, θα αποφασίσετε ποιο λειτουργικό σας ταιριάζει περισσότερο. Το καθένα είναι καλό με τον δικό του τρόπο. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι, πως όποια συσκευή κι αν επιλέξετε, το λειτουργικό της σύστημα δεν θα σας απογοητεύσει. 

Και τα δύο λειτουργικά διαθέτουν πλέον πληθώρα εφαρμογών και παιχνιδιών και είναι ικανά να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό χρήστη. 

Ποιότητα κλήσεων και ηχείων

Τόσο το Samsung Galaxy Note 4 όσο και το iPhone 6 Plus ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά σε τεστ ποιότητας τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις δύο συσκευές. Το ακουστικό και στις δύο συσκευές ακούγεται δυνατά και καθαρά. 

Η απόδοση του μικροφώνου είναι εξίσου καλή και η λειτουργία απομόνωσης θορύβου, πετυχαίνει το στόχο της. Τα ηχεία που διαθέτουν οι δύο συσκευές είναι καλά, αλλά δεν κερδίζουν τον τίτλο "εξαιρετικά". 

Σίγουρα κι εσείς έχετε ακούσει και καλύτερα. Θα πρέπει να αναφέρουμε για όσους δεν το γνωρίζουν, πως και οι δύο συσκευές διαθέτουν μονοφωνικό ηχείο. Το ηχείο του iPhone 6 Plus βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής, ενώ στο Galaxy Note 4, στο πίσω μέρος. Η ποιότητα του ήχου αν πρέπει να βγάλουμε νικητή, είναι καλύτερη στο iPhone 6 Plus καθώς παράγει πιο δυνατό και πιο καθαρό ήχο.

Διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Το Samsung Galaxy Note 4 διαθέτει μεγαλύτερη μπαταρία 3220 mAh, αλλά έχει αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια για να καλύψει τις απαιτήσεις της μεγαλύτερης και υψηλότερης ανάλυσης της οθόνης. Το iPhone 6 Plus, τροφοδοτείται από μία μπαταρία 2915 mAh ικανή να διατηρηθεί ενεργή, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Στην πραγματικότητα και οι δύο συσκευές παραμένουν ανοιχτές σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και κάτω από βαριά χρήση. Εάν κάνετε μέτρια χρήση στις συσκευές σας, τότε η χρήση τους αναμένεται να φτάσει και τις δύο ημέρες, πριν χρειαστεί να τις φορτίσετε ξανά. 

ired-iphone-titanomaxia-05

Το Samsung Galaxy Note 4 διαθέτει αποσπώμενη μπαταρία ενώ το iPhone 6 Plus, όχι. Επίσης διαθέτει καλύτερο χρόνο αναμονής από το 6 Plus. To συμπέρασμά μας είναι πως για την ώρα στον τομέα αυτόν υπερτερεί το iPhone 6 Plus.

Συμπέρασμα:

Το iPhone 6 Plus και το Galaxy Note 4 είναι δυο μεγάλες συσκευές. Είναι οι καλύτερες συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα κι αν σας αρέσει το μεγάλο μέγεθος τύπου phablet, τότε οι δύο συσκευές είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Και τα δύο smartphones είναι εξίσου ισχυρά και με μεγάλη επιφάνεια θέασης. 

Η επιλογή μεταξύ των δύο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εάν έχετε μυηθεί ή θέλετε να γνωρίσετε το οικοσύστημα της Apple, το iPhone 6 Plus, είναι μονόδρομος. Αν είστε χρήστης Android ο οποίος λατρεύει τις προσαρμογές και τα χαρακτηριστικά εντυπωσιασμού, τότε θα πρέπει να επιλέξετε το Samsung Galaxy Note 4. 

ired-iphone-titanomaxia-06

Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε μία μυθική μονομαχία Τιτάνων, καθώς και οι δυο συσκευές είναι πραγματικά ασυναγώνιστες. Περιμένουμε στα σχόλια τη δική σας εμπειρία, εάν είστε κάτοχος μία εκ των δύο συσκευών με ιδιαίτερο ειλικρινά ενδιαφέρον.

Διαβάστε την ανασκόπηση του iPhone 6 plus:

iPhone 6 Plus Review

 

 

 

Δείτε τους 9 λόγους που κάνουν το iPhone το καλύτερο smartphone της αγοράς:

iPhone 6 Plus is the Best Smartphone

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status