Οδηγός: Mac OS X TextEdit - Λειτουργία όπως το Notepad των Windows

Οδηγός: Mac OS X TextEdit - Λειτουργία όπως το Notepad των Windows
ired.gr

Πως να κάνετε το TextEdit του Mac OS X να συμπεριφέρεται όπως το Notepad των Windows!

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θέλουμε η εφαρμογή TextEdit του Mac OS X να παράγει απλά κείμενα χωρίς καμία μορφοποίηση. Μάλιστα, πολλοί χρήστες που έχουν μεταφερθεί από το περιβάλλον των Windows στο Mac OS X, είναι συνηθισμένοι σε αυτή τη λειτουργία από το Notepad των Windows.

Αυτή τη δυνατότητα μπορεί κάποιος να τη χρειάζεται για οποιοδήποτε λόγο, από την απλότητα στη μορφή επί παραδείγματι, τη συγγραφή κώδικα ή ακόμη και την αφαίρεση μορφοποίησης από κείμενα που επικολλούνται από άλλες εφαρμογές (π.χ. Pages, Word) στο TextEdit.

Έτσι λοιπόν, ψάχνουν για κάτι που να συμπεριφέρεται όπως το Notepad των Windows. Όμως ίσως δεν ξέρουν ότι και το TextEdit συμπεριφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο φτάνει να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στις προτιμήσεις του που θα το μετατρέψουν σε απλό text editor. Μην ψάχνετε λοιπόν για κάποιο πρόγραμμα τρίτου κατασκευαστή γιατί ήδη έχετε το TextEdit.

Πώς γίνεται…

ired-mac-textedit-to-notepad-01

Ανοίγουμε το TextEdit και πηγαίνουμε στο μενού TextEdit>Προτιμήσεις…

Πηγαίνουμε στην καρτέλα “Νέο Έγγραφο” και κοιτούμε την πρώτη παράγραφο επιλογών με τίτλο “Μορφή”.

Επιλέγουμε με το ποντίκι το πλήκτρο (radio button) “Απλό Κείμενο”.

ired-mac-textedit-to-notepad-02

Αυτό ήταν! Από εδώ και στο εξής όλα τα κείμενά μας θα έχουν τη μορφή απλού κειμένου όπως στο Notepad των Windows.

Τώρα, όποτε επιλέγετε “Νέο Έγγραφο” κατά την εκκίνηση του TextEdit, αυτό θα είναι εξ’ ορισμού ένα απλό κείμενο χωρίς καμία απολύτως μορφοποίηση! Επίσης απλοποιείται και η μορφή του παραθύρου του TextEdit γιατί αφαιρείται η μπάρα με τις επιλογές και τα εργαλεία μορφοποίησης που υπήρχε κανονικά.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι, οποιοδήποτε κείμενο επικολληθεί μέσα στο TextEdit, από άλλη εφαρμογή, θα χάσει κάθε μορφοποίησή του (έντονα, πλάγια κλπ) και θα μετατραπεί σε απλό κείμενο. Κάτι πολύ χρήσιμο αν θέλουμε να μετατρέψουμε μορφοποιημένο κείμενο σε απλό και να το σώσουμε σαν τέτοιο.

Το TextEdit είναι μια εφαρμογή με αρκετές χρήσιμες δυνατότητες που δυστυχώς υποτιμούνται γιατί δεν είναι ευρέως γνωστές. Μπορεί ακόμη να χρησιμεύσει σαν απλός κειμενογράφος και ακόμη και σαν αξιοπρεπές πρόγραμμα συγγραφής HTML ή άλλου κώδικα και μάλιστα είναι πολύ ελαφρύ. Γι’ αυτό… ρίχτε του μια ματιά.

Πατήστε συνέχεια για να διαβάσετε περισσότερα Tips and Tricks για Mac:

Συνέχεια

από Elichord

Δείτε περισσότερα: