5 σημαντικά χαρακτηριστικά του OS X Yosemite

5 σημαντικά χαρακτηριστικά του OS X Yosemite
ired.gr

Με την κυκλοφορία τις πιο πρόσφατης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος OS X Yosemite για Mac τον περασμένο Οκτώβριο, η Apple εισήγαγε μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά, αναβαθμισμένες εφαρμογές, και βελτιώσεις σε θέματα ασφαλείας.

Τα χαρακτηριστικά που έλαβαν τη μεγαλύτερη δημοσιότητα και αποδοχή του κοινού αφορούσαν το ανανεωμένο περιβάλλον εργασίας, η βελτιωμένη χρήση των κοινοποιήσεων, η δυνατότητα πραγματοποίησης τηλεφωνικών κλήσεων απευθείας από τους υπολογιστές Mac και μερικές φανταστικές βελτιώσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ χρηστών iOS 8 και Mac.

Αυτή είναι μόνο η κορυφή - όπως συνηθίζουμε να λέμε - του παγόβουνου για τα νεοφερμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη τα οποία είναι κρυμμένα και περιμένουν "υπομονετικά" κάποιον χρήστη να τ' ανακαλύψει.

Έχοντας λοιπόν αυτή τη σκέψη κατά νου, σας παραθέτουμε 5 εξαιρετικές δυνατότητες του λειτουργικού συστήματος OS X Yosemite, που μάλλον δεν έχετε χρησιμοποιήσει ακόμη γιατί ίσως να αγνοείτε την ύπαρξή τους.

Θα χρησιμοποιούμε τη αγγλική ορολογία για τα 5 σημαντικά χαρακτηριστικά που θα αναλύσουμε στη συνέχεια, δίνοντας ένα ελληνικό υπότιτλο χάριν του άρθρου.

1 Markup (Σήμανση):

5 σημαντικά χαρακτηριστικά του OS X Yosemite 1

Οι περισσότεροι χρήστες του λειτουργικού συστήματος Yosemite πιθανόν δεν το γνωρίζετε, αλλά η αναβαθμισμένη εφαρμογή αλληλογραφίας, σας παρέχει τη δυνατότητα σχολιασμού σε μία σειρά από έγγραφα, που λαμβάνετε ως συνημμένα αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

H λειτουργία αυτή ονομάζεται Markup, και σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε χρήση ένα σύνολο εργαλείων για τη δημιουργία σημειώσεων στο ίδιο το έγγραφο, να υπογραμμίσετε σημαντικά σημεία ή να επισημάνετε φράσεις ή παραγράφους που απαιτούν προσοχή.

Με τα εργαλεία αυτά μπορείτε επιπλέον να προσθέσετε σημειώσεις ή επεξηγήσεις σε αρχεία PDF και φωτογραφιών να μεγεθύνετε κάποιο στοιχείο του εγγράφου, να σχεδιάσετε σχήματα γύρω από το κείμενο ή πάνω σε φωτογραφίες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε χειρόγραφο κείμενο γράφοντας το, πάνω σε ένα multitouch trackpad.

H λειτουργία Markup μπορεί να ενεργοποιηθεί μόλις ανοίξετεένα συνημμένο αρχείο, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιλέγοντας το εικονίδιο που βλέπετε στην εικόνα. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό και πολύ διασκεδαστικό συνάμα, ιδιαίτερα εάν θέλετε να προωθήσετε ένα μήνυμα, δίνοντας κάποιες οδηγίες που αφορούν το επισυναπτόμενο αρχείο.

2 Mail Drop:

5 σημαντικά χαρακτηριστικά του OS X Yosemite 2

 

Ένα νέο πρακτικό χαρακτηριστικό το οποίο ανακαλύψαμε στην εφαρμογή Mail του OS X Yosemite, σας επιτρέπει να στέλνετε πολύ μεγάλα συνημμένα αρχεία (μέχρι και 5 GB σε μέγεθος), ακόμη κι όταν οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου έχουν ορίσει ένα ανώτατο όριο για τα μεγέθη αρχείων που μπορούν να επιτρέψουν.

Το χαρακτηριστικό αυτό κάνει χρήση της υπηρεσίας iCloud για την αποστολή μεγάλων επισυναπτόμενων αρχείων, παρακάμπτοντας τους servers ISP εντελώς. Αυτή η ικανότητα το καθιστά εξαιρετικά χρήσιμο για την μεταφορά ογκωδών εγγράφων, μεγάλο αριθμό φωτογραφιών ή ακόμη και αρχεία video που τυπικά απορρίπτονται από τους διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να ενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό αυτό, σύρετε το αρχείο που επιθυμείτε, εντός της περιοχής του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και αυτόματα το αρχείο σας, θα ανεβεί στο iCloud. Εάν ο παραλήπτης του μηνύματος διαθέτει εφαρμογή Yosemite Mail, το αρχείο θα εμφανιστεί κανονικά στη θυρίδα του, όπως συνήθως.

Εάν όμως ο παραλήπτης χρησιμοποιεί διαφορετική εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τότε θα δει ένα σύνδεσμο, ο οποίος οδηγεί στο downloading του αρχείου. Είναι πραγματικά ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μεταφέρετε μεγάλα ή πολύ μεγάλα αρχεία, ακόμη κι αν ο ISP κανονικά θα σας απέτρεπε να τα διαμοιράσετε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

3 Widgets (Πρόσθετα):

5 σημαντικά χαρακτηριστικά του OS X Yosemite 3

 

Ένα από τα πραγματικά εξαιρετικά και δημοφιλή χαρακτηριστικά που η Apple εισήγαγε με το iOS 8 για iPhone και iPad, ήταν η προσθήκη Widgets στις Γνωστοποιήσεις. Τα Widgets είναι μικρές εφαρμογές με πληροφορίες και τοποθετούνται σε συγκεκριμένο σημείο, προσβάσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Στα δημοφιλή Widgets συμπεριλαμβάνονται όσα δείχνουν τον καιρό, υπενθυμίσεις, Ημερολόγια και πολλές ακόμη πληροφορίες. Το κέντρο γνωστοποιήσεων στο OS X Yosemite δύναται να φιλοξενήσει widgets και η Apple έχει επισημάνει εφαρμογές οι οποίες διαθέτουν widget επέκταση σε ξεχωριστή ενότητα, στο Μac App Store.

H διαδικασία προσθήκης είναι απίστευτα απλή. Ανοίξετε το Κέντρο γνωστοποιήσεων, κάνετε κλικ στο πλήκτρο “Επεξεργασία”, ώστε να εμφανιστεί η λίστα με τα διαθέσιμα widgets στον υπολογιστή σας.

Στη συνέχεια επιλέγετε αυτά που επιθυμείτε πατώντας το πράσινο σύμβολο “+”, δεξιά της μικροεφαρμογής που θέλετε να προσθέσετε. Αυτό ήταν το widget θα προστεθεί στο Κέντρο γνωστοποιήσεων. Εκεί μπορείτε να ταξινομήσετε τα διάφορα widgets με τη σειρά που επιθυμείτε να εμφανίζονται.

Τούτη τη στιγμή η Apple εμφανίζει Widgets και στο Dashboard και στο Κέντρο γνωστοποιήσεων, υποπτευόμαστε όμως πως το Dashboard θα εξαφανιστεί σύντομα.

4 Family sharing (Οικογενειακή υπόθεση):

5 σημαντικά χαρακτηριστικά του OS X Yosemite 4

 

H Apple προσέθεσε ένα πραγματικά σημαντικό χαρακτηριστικό στο iOS και στο OS X, που πολλοί χρήστες δεν το έχουν γνωρίσει ακόμη.

Πρόκειται για το “Family Sharing” το οποίο όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, επιτρέπει στα μέλη μιας οικογένειας να μοιραστούν εφαρμογές και παιχνίδια που έχουν αγοράσει μέσω του iTunes Store ή του App Store.

Με την υπηρεσία ενεργοποιημένη, ορίζεται ως ηγέτης ένα μέλος της οικογένειάς σας, ο οποίος θα εισάγει στο App Store μία μοναδική πιστωτική ή χρεωστικήκάρτα, κοινή για όλους.

Στη συνέχεια μπορείτε να στείλετε προσκλήσεις συμμετοχής έως και σε 5 χρήστες οι οποίοι θα απαρτίζουν την οικογένεια. Κάθε φορά που κάποιο μέλος προβεί σε μία αγορά μουσικής, ταινιών, βιβλίων ή εφαρμογών, τα μέλη της οικογένειας θα λάβουν το περιεχόμενο αυτό.

Για παράδειγμα μία οικογένεια πληρώνει μία φορά για μία αγορά εφαρμογής και είναι διαθέσιμη σε όλα τα μέλη και τις συσκευές τους. Μπορείτε να ορίσετε περιορισμούς γονικού ελέγχου, προκειμένου να διασφαλίσετε τον έλεγχο υπέρογκων αγορών, ιδιαίτερα από παιδιά, δίνοντας εσείς και μόνον εσείς, την τελική έγκριση για μία αγορά. Η ενέργεια αυτή καθιστά εύκολο να γνωρίζετε τι αγοράζει κάθε μέλος της οικογένειά σας, ανά πάσα στιγμή.

5 iCloud Drive (iCloud αποθήκευση):

5 σημαντικά χαρακτηριστικά του OS X Yosemite 5

 

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που εισήγαγε η Apple με την έλευση των iOS 8 και OS X Yosemite είναι το χαρακτηριστικό iCloud Drive. Ένας εικονικός σκληρός δίσκος στο iCloud, ο οποίος σας δίνει τη δυνατότητα διαμοιρασμού αρχείων μεταξύ των συσκευών σας.

Μόλις ενεργοποιήσετε το iCloud Drive, θα εμφανιστεί στο παράθυρο του Finder, στη λίστα με τις υπόλοιπες επιλογές όπως Documents, Dropbox (εάν είναι εγκατεστημένο), Applications κ.λ.π.

Φαίνεται πως η υπηρεσία αυτή είναι μία απάντηση στην εταιρεία Dropbox, και One Drive της Microsoft. Παρέχει αποθηκευτικό χώρο 5 GB εντελώς δωρεάν με δυνατότητα επέκτασης μέσα στις διαθέσιμες επιλογές με ένα σχετικά χαμηλό μηνιαίο κόστος.

Η υπηρεσία έχει ενσωματωθεί στη σουίτα παραγωγικότητας της Apple, συμπεριλαμβανομένων των Pages, Keynοte και Numbers, τόσο για το OS X όσο και για το iOS.

Μία ταχύτατη λειτουργία αποθήκευσης εγγράφων και στη συνέχεια διαθέσιμων για επεξεργασία και διαμοιρασμό από οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη λύση από την Apple , η οποία έχει υιοθετήσει χαρακτηριστικά των ανταγωνιστών και τα έχει προσαρμόσει στο οικοσύστημα της.

Θα συνεχίσουμε την εξερεύνηση και θα επανέλθουμε δριμύτεροι. Εάν θέλετε περισσότερες διευκρινίσεις για τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορείτε να μας το γνωστοποιήσετε στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: