Mac Mini review: Γιατί το επιλέγουμε;

Mac Mini review: Γιατί το επιλέγουμε;
ired.gr

Γενικά

Οι παλιοί έλεγαν "ό,τι πληρώσεις παίρνεις" και - παρόλο που υπάρχει μια γενικότερη έκπτωση στις μέρες μας - αυτό δεν παύει να είναι αλήθεια. Αν και δε γεμίζει το μάτι, ένα τόσο δα πραγματάκι - λίγο μεγαλύτερο από δυο πακέτα τσιγάρα (ενάμισι αν είναι "κινγκ σάιζ") - είναι σοβαρό μηχάνημα για να κάνεις δουλειά;

Επειδή λοιπόν έχει πέσει στα χέρια μου το εν λόγω "μηχανάκι" και το ερωτεύτηκα, πάμε μια βόλτα να το δούμε από κοντά και να γνωρίσουμε τις δυνατότητες και τα χαρίσματά του.

ired.gr mac mini review

Περιεχόμενο

Τα περιεχόμενα ενός Mac mini είναι, αν μη τι άλλο εντυπωσιακά για τέτοιου μεγέθους μηχάνημα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Επεξεργαστής: intel i5 1.4Ghz, 2.6Ghz, 2,8Ghz ή intel i7 3Ghz (κατά παραγγελία). 2 πυρήνες ο i5, 4 o i7. Αρχιτεκτονική 64 bit.
  • Μνήμη: 4-8 GB εγκατεστημένη που αναβαθμίζεται μέχρι τα 16 GB, τύπου PC3-12800 (1600 Mhz) LPDDR3.
  • Σκληρός δίσκος: από 500GB SATA 3, 6Gbps, μέχρι 1ΤΒ fusion drive (υβριδικό ένα τμήμα SSD και το υπόλοιπο HDD).
  • Κάρτα γραφικών: Intel HD Graphics 5000 (o 1.4 Ghz), Intel Iris 5100, 5200 (τα άλλα δύο μοντέλα). Μέχρι 1.GB διαμοιραζόμενη μνήμη με το κυρίως σύστημα.
  • Άλλα χαρακτηριστικά: Wi-fi 802.11ac Bluetooth 4.0, Ethernet 10/100/1000BASE-T, USB-3 (x4), Thunderbolt (x2) up to 20Gbps, HDMI, Infrared for Apple remote, Audio in, Audio out, Secure Digital (SDXC), ενσωματωμένο τροφοδοτικό.
  • Συνοδευτικά προγράμματα: Λειτουργικό σύστημα Mac OS X 10.10, (επιπλέον δυνατότητα εγκατάστασης Windows 8.1), iLife 11 (iPhoto, iMovie, GarageBand), iWorks (Pages, Numbers, Keynote).

Ενδεικτική τιμή: από 569-1129 ευρώ.

Ανάλυση

Γι' αυτούς που δεν ξέρουν πολλά από υπολογιστές και τεχνικά στοιχεία, μπορούμε απλά να πούμε, "ένα εξαιρετικό μηχάνημα, υψηλής ποιότητας με άφθονη υπολογιστική ισχύ για όλα όσα χρειάζεται ένας απλός χρήστης και ακόμη περισσότερα".

Όμως τι σημαίνει αυτό; Ας το αναλύσουμε λίγο.

Κατ' αρχήν ένα ποιοτικό μηχάνημα υπολογισμένο και μελετημένο για να εργάζεται και να συνεργάζεται άψογα με ένα εξίσου καλό (και για πολλούς το καλύτερο και ποιοτικότερο) λειτουργικό σύστημα που έχει ποτέ βγει για υπολογιστές - το Mac OS X!

ired-mac-mini-02

Εργάζεται απρόσκοπτα, ακόμη και σε μεγάλο φόρτο. δεν "κρασάρει", δεν "κρεμάει", δεν "μπουκώνει" κάθε λίγο καιρό ώστε να αρχίσει να σέρνεται και να θέλει φορμάτ για να επανέλθει (ονόματα δε λέμε).

Συνδυασμένο αυτό με ένα "καστ" από εξαιρετικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για σχεδόν κάθε είδους χρήση, γίνεται το απόλυτο εργαλείο για ερασιτέχνη και επαγγελματία.

Θέλεις να γράψεις ένα κείμενο; Έχεις το Pages. Θέλεις να κάνεις μια παρουσίαση; Έχεις το Keynote. Θέλεις να γράψεις ένα λογιστικό φύλο; Έχεις το Numbers. Το Office πακέτο της Apple, είναι εξίσου ισχυρό και πολύ πιο εύχρηστο από το αντίστοιχο της Microsoft και συμβατό με αυτό απόλυτα ανοίγοντας οποιοδήποτε αρχείο του!

Θέλεις να επεξεργαστείς ταινίες και φωτογραφίες που έχεις τραβήξει ο ίδιος, να τις ανεβάσεις στο Internet, (Facebook, Youtube, Twitter, ή ό,τι άλλο). Έχεις τα iMovie και iPhoto που κάνουν αυτά και πολλά περισσότερα ώστε να χρειάζεται το καθένα δικό του άρθρο για πλήρη παρουσίαση.

Θέλεις να παίξεις μουσική, να τη γράψεις, να την επεξεργαστείς, να την ανεβάσεις στο Internet και ό,τι άλλο χρειάζεσαι; Το πολυκάναλο στούντιο Garageband, είναι περισσότερο από αρκετό για κάτι τέτοιο.

ired.gr mac mini review 9

Δε μιλάμε για "κλασικές" εργασίες του τύπου θέλω να μπω στο Internet και να δω ή να κατεβάσω αρχεία. Ο Safari είναι από τους ταχύτερους, ασφαλέστερους και πιο εύχρηστους περιηγητές ιστοσελίδων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Και βεβαίως αν μην ξεχάσουμε το σημαντικότερο: το όνομα αυτού, Apple App Store! Και εδώ, αγαπητοί μου, αρχίζει το πανηγύρι. Χιλιάδες εφαρμογές, ταχτοποιημένες, κατά κατηγορία, πιστοποιημένες με τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας της Apple, σας περιμένουν να τις εξερευνήσετε, και να "κατεβάσετε" ό,τι σας είναι απαραίτητο στο δικό σας Mac.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας δωρεάν λογαριασμός και... φύγαμε. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτές είναι δωρεάν, ενώ και ένα ακόμη μεγαλύτερο "παίζει" σε τιμές ανάμεσα στα 0.7-5 ευρώ. Βέβαια υπάρχουν και οι "ακριβές" των 100 ή και παραπάνω ευρώ, αλλά αυτές είναι πολύ λίγες συγκριτικά με το πλήθος των υπολοίπων.

Στο Apple App Store θα βρείτε εφαρμογές που ποτέ δε φανταζόσασταν ότι υπάρχουν, ότι είναι τόσο φτηνές και, πιστέψτε με, θα σας λύσουν τα χέρια. Κι ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι, όσες εφαρμογές έχετε κατεβάσει από εκεί, είναι προσβάσιμες σε όσα Mac έχετε στο όνομά σας χωρίς να πληρώσετε επιπλέον!

ired.gr mac mini review 3

Και κάτι ακόμη. Κι αν ακόμη γίνει κάτι και σβήσετε το σκληρό σας δίσκο για οποιοδήποτε λόγο, όταν ξαναμπείτε στο App Store, οι εφαρμογές σας είναι εκεί, στο λογαριασμό σας, και σας περιμένουν να τις ξανακατεβάσετε εντελώς δωρεάν (και αυτές που είχατε πληρώσει). Αυτό σημαίνει καμία ανάγκη για backup των εν λόγω εφαρμογών.

"Ναι καλά όλα αυτά, αλλά εγώ χρειάζομαι ακόμη τα Windows", μπορεί να μου πείτε. Σωστό! Λοιπόν υπάρχουν δύο τρόποι για να έχετε Windows.

Ο ένας είναι μέσω virtual machine (ενός προγράμματος που δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να "τρέχουν" τα Windows (αλλά και οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό) μέσα στο Mac OS X). Μ' αυτό τον τρόπο μπορείτε να "τρέχετε" εφαρμογές Windows μέσα στο Mac και να ανταλλάσσετε πληροφορίες μεταξύ windows και mac αν αυτό σας είναι απαραίτητο.

Ο άλλος τρόπος είναι μέσω της εφαρμογής Bootcamp του Mac που σας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε τα Windows μόνα τους και να επιλέξετε σε ποιο λειτουργικό θα δουλέψετε κατά την εκκίνηση του Mac mini. Αυτό το σύστημα το ονομάζουμε dual-boot.

Η κάθε μία από τις δύο μεθόδους έχει τα δικά της μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Αυτό που θέλω όμως να τονίσω, είναι ότι σπάνια είδα τα Windows να λειτουργούν τόσο απρόσκοπτα και απροβλημάτιστα όσο σε ένα Mac.

Και παιχνίδια;

ired.gr mac mini review 5

Πολλοί θα νομίσουν ότι ένα τέτοιο μηχάνημα υπέρ-υψηλής ολοκλήρωσης, θα έχει μια αναιμική κάρτα γραφικών ανίκανη να "σηκώσει" το βάρος των σύγχρονων παιχνιδιών. Χώρια που πολλοί έχουν μείνει με την εντύπωση ότι δεν πολύ-κυκλοφορούν παιχνίδια για Mac.

Τίποτε δε θα μπορούσε να απέχει πιο πολύ από την αλήθεια. Λόγω της τεράστιας εξάπλωσης των Mac (ειδικά στο εξωτερικό), όλες σχεδόν οι εταιρίες ανάπτυξης παιχνιδιών για υπολογιστές, εκδίδουν πια και την αντίστοιχη έκδοση για Mac και συνήθως στις ημερομηνίες που εκδίδεται η Windows έκδοση. Για τα υπόλοιπα, μην ξεχνάτε, είπαμε τρέχει και Windows...

Όσον αφορά την κάρτα γραφικών, η Intel HD Graphics 5000, και οι Intel Iris 5100, 5200, είναι κάρτες γραφικών που θα "σηκώσουν" από αξιοπρεπώς έως άριστα τα περισσότερα σύγχρονα παιχνίδια.

Φορητότητα

ired.gr mac mini review 6

Ένα πολύ σημαντικό ατού του Macmini είναι το βάρος του. Με βάρος λίγο μεγαλύτερο από 1 κιλό (για την ακρίβεια 1,19 κιλά), είναι το μηχάνημα που μπορείτε κυριολεκτικά να το πάρετε μαζί σας όπου θέλετε, να το συνδέσετε σε μια οποιαδήποτε οθόνη ή τηλεόραση με HDMI, και, με ένα φορητό πλητρολόγιο-ποντίκι, να εργαστείτε όπου σας βολεύει.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που θα σας κάνει να το ερωτευτείτε. Υπ' όψιν ότι το Mac mini δουλεύει απρόσκοπτα με οποιαδήποτε οθόνη και μάλιστα αντέχει σε αναλύσεις μεγαλύτερες από Full HD.

Για προχωρημένους

ired.gr mac mini review 7

Ως εδώ καλά. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία ενός Mac mini. Υπάρχουν όμως επιπλέον δυνατότητες; Για παράδειγμα είναι αναβαθμίσιμο;

Η απλή απάντηση είναι ναι. Στο δικό μου έχω βάλει και τα 16GB μνήμης που μπορεί να "σηκώσει" και έχω αντικαταστήσει το σκληρό δίσκο του με έναν ταχύτατο SSD (solid state drive) όπου "τρέχει" το λειτουργικό και οι εφαρμογές, ενώ έχω τοποθετήσει ως δεύτερο τον αρχικό του κλασικό σκληρό δίσκο όπου αποθηκεύω τα δεδομένα μου. Ναι σωστά καταλάβατε: δύο σκληροί δίσκοι χωράνε μέσα σ' αυτό το μικρούλι μηχανάκι!

Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο μηχάνημα το χρησιμοποιώ σε βαριές εφαρμογές όπως το Apple Logic Pro X, όπου κάνω πολυκάναλες εγγραφές σε πραγματικό χρόνο καθώς παίζω μουσική με φίλους μου και επίσης το χρησιμοποιώ και για επεξεργασία video HD με το Apple Final Cut Pro X (τη ναυαρχίδα των προγραμμάτων επεξεργασίας βίντεο).

Όπως καταλαβαίνετε, το μηχάνημα λειτουργεί απρόσκοπτα και απροβλημάτιστα και αντέχει κι άλλο.

Το δια ταύτα...

ired-mac-mini-03

Πολλά ακόμη μπορούν να γραφτούν για το συγκεκριμένο μηχάνημα και καθώς το εξερευνά κανείς μπορεί να ανακαλύψει αρκετές διαφορετικές χρήσεις για κάθε γούστο και ανάγκη.

Αυτό που θέλω να πω τελειώνοντας είναι ότι η φαινομενικά ακριβή τιμή του δεν είναι όπως φαίνεται.

Αν θέλατε να φτιάξετε ένα PC Windows με τα αντίστοιχα υποσυστήματα και σ' αυτή την ποιότητα (αφήνω το μέγεθος κουτιού που πολύ δύσκολα θα βρείτε) θα δείτε ότι το κόστος του θα ξεπεράσει τα 500-600 ευρώ μόνο για την κεντρική μονάδα.

Αν τώρα συνυπολογίσουμε την αγορά των Windows 8.1 (περίπου 150 ευρώ) την αγορά του Microsoft Office (άλλα 150 ευρώ περίπου), έχετε ήδη αγγίζει το χιλιάρικο για ένα μηχάνημα που σίγουρα είναι κατώτερο.

Για τα iMovie, iPhoto, GarageBand (το πακέτο iLife), δε συζητώ, γιατί απλά δεν υπάρχει αντίστοιχό του στα Windows (πόσο μάλλον δωρεάν στην τιμή αγοράς).

Όσοι για το Windows Store, το αντίπαλον δέος του App Store, δε χρειάζεται να μιλήσω, υστερεί τραγικά. Έχετε λοιπόν φτάσει στην τιμή του κορυφαίου Mac mini για κάτι κατώτερο και ελλιπέστερο.

Πατήστε στους συνδέσμους για να δείτε: